Op maandag 20 november nam Madelon Bino van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam de eerste Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving in ontvangst in het Hodshon Huis. De prijs van 100.000 Euro werd uitgereikt door Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, juryvoorzitter en voorzitter van het Jan Brouwer Fonds en Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen stelt met ingang van 2017 jaarlijks de Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving ter beschikking, bestemd voor een persoon of organisatie in Nederland die door een wetenschappelijk of maatschappelijk initiatief de samenhang en het onderling vertrouwen in de samenleving bevordert. U bent voorgedragen voor deze prijs die is mogelijk gemaakt door een familieschenking aan het Jan Brouwer Fonds.
De prijs werd toegekend aan het initiatief Leer je buren kennen van de Liberaal Joodse Gemeente. Een belangrijke overweging van de jury was dat het initiatief het onderling vertrouwen in de samenleving bevordert door mensen bij elkaar te brengen die anders niet bij elkaar zouden zijn gekomen. Het prijzengeld dient vooral te worden besteed aan verdere toepassing, wetenschappelijke onderbouwing en/of opschaling van het bekroonde initiatief. Over het initiatief verscheen 17 november een artikel in de Volkskrant: Leer je buren kennen VK 17-11-2017.
De jury bestond uit: Marlies Veldhuijzen van Zanten, José van Dijck, Pim van der Feltz, Ronald Leopold,
Paul Scheffer, Arend Soeteman en Margot Weijnen. Lees hier het volledig juryrapport: Juryrapport Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving 2017.
Als sprekers traden op Prof. dr. I. (Ineke) Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en A.D. (Dick) Boer, president en CEO van Royal Ahold Delhaize. Ineke Sluiter hield een gloedvol betoog over klassieke prijzen en de betekenis van prijzen, ingebed in het welbekende heldenverhaal de Ilias. Ze benadrukte het belang van kennis van de oudheid voor ons leven nu. Dick Boer vertelde over de maatschappelijke betrokkenheid van grote bedrijven en de vertaling ervan in NL2025 en gaf daarbij prachtige voorbeelden, hoe Ahold examentrainingen aanbiedt aan vakkenvullers of op scholen meewerkt aan programma's om kinderen van jongs af aan gezond te leren eten.