Mercator Sapiens, de wijze koopman, waarmee Barlaeus ooit doelde op de koopman die ondernemerschap, cultuur en wetenschap in zich verenigt. Geen beter boegbeeld voor een stichting die jaarlijks een private donatie kan inzetten voor de ondersteuning van een briljante jonge wetenschapper. Een stimulus van één miljoen euro om die ene vraag te onderzoeken die eigenlijk altijd al de basis was voor zijn of haar passie voor de wetenschap.

Mercator Sapiens Stimulus

Inschrijving gesloten

 

Het bestuur van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen maakt met veel genoegen bekend met ingang van 2024 een jaarlijkse bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek van 1 miljoen euro beschikbaar te kunnen stellen, mogelijk gemaakt door de Stichting Hartwig Foundation.

De Mercator Sapiens Stimulus is bedoeld voor een onderzoeker om een intrigerende en belangrijke wetenschappelijke vraag te onderzoeken. De Stimulus richt zich op talentvolle, mid-career, in Nederland werkzame onderzoekers, met een vaste aanstelling aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut, die getoond hebben innovatief en grensverleggend onderzoek te doen, bijvoorbeeld leden van de verschillende universitaire Jonge Academies.

 

De Mercator Sapiens Stimulus 2024 is toegekend aan prof. dr. M.E. (Mariska) Kret, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden, voor haar onderzoek "Wat drijft de mens? Op zoek naar het evolutionaire fundament van de menselijke emoties", en aan haar uitgereikt op 12 februari 2024. MEER INFORMATIE EN BIJEENKOMST NAKIJKEN

 

De inschrijving voor de Mercator Sapiens Stimulus 2025 opent in september 2024. Voordrachten kunnen uitsluitend worden ingediend door wetenschappelijke en maatschappelijke leden van de KHMW en door de rectoren van de Nederlandse universiteiten. Alle benodigde informatie om een voordracht in te dienen wordt begin september op deze webpagina gepubliceerd.

De Stimulus 2025 wordt uitgereikt op 12 februari 2025, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hodshonhuis, waar de winnaar haar/zijn onderzoeksvraag presenteert.

Vragen? Neemt u dan contact op met het secretariaat van de KHMW, via secretaris@khmw.nl

 

De Mercator Sapiens Stimulus is vernoemd naar de inaugurele rede Mercator Sapiens - over de wijze koopman die het belang van kennis en van ethisch handelen onderkent - die Caspar Barlaeus in 1632 bij de opening van de voorloper van de Universiteit van Amsterdam hield.