Mercator Sapiens, de wijze koopman, waarmee Barlaeus ooit doelde op de koopman die ondernemerschap, cultuur en wetenschap in zich verenigt. Geen beter boegbeeld voor een stichting die jaarlijks een private donatie kan inzetten voor de ondersteuning van een briljante jonge wetenschapper. Een stimulus van één miljoen euro om die ene vraag te onderzoeken die eigenlijk altijd al de basis was voor zijn of haar passie voor de wetenschap.

Mercator Sapiens Stimulus 2024

Inschrijving gesloten

 

Het bestuur van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen maakt met veel genoegen bekend met ingang van 2024 een jaarlijkse bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek van 1 miljoen euro beschikbaar te kunnen stellen, mogelijk gemaakt door de Stichting Hartwig Foundation.

De Mercator Sapiens Stimulus is bedoeld voor een onderzoeker om een intrigerende en belangrijke wetenschappelijke vraag te onderzoeken. De Stimulus richt zich op talentvolle, mid-career, in Nederland werkzame onderzoekers, met een vaste aanstelling aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut, die getoond hebben innovatief en grensverleggend onderzoek te doen, bijvoorbeeld leden van de verschillende universitaire Jonge Academies.

 

Voordrachten kunnen worden ingediend door wetenschappelijke en maatschappelijke leden van de KHMW en door de rectoren van de Nederlandse universiteiten.

Voordrachten kunnen tot en met 17 oktober 2023 worden ingediend, uitsluitend per mail, via secretaris@khmw.nl, gericht aan Prof. dr. A.P. (Ad) IJzerman, secretaris natuur- en medische wetenschappen KHMW en Prof. dr. W.B. (Wim) Drees, secretaris geestes- en maatschappijwetenschappen KHMW.

Wilt u een voordracht indienen? Lees dan eerst de circulaire meteen hieronder.

De Stimulus wordt uitgereikt op 12 februari 2024, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hodshon huis, waar de winnaar haar/zijn onderzoeksvraag presenteert.

Vragen? Neemt u dan contact op met het secretariaat van de KHMW, via secretaris@khmw.nl

De Mercator Sapiens Stimulus is vernoemd naar de inaugurele rede Mercator Sapiens - over de wijze koopman die het belang van kennis en van ethisch handelen onderkent - die Caspar Barlaeus in 1632 bij de opening van de voorloper van de Universiteit van Amsterdam hield.