Een prachtig monument

In het Hodshon Huis aan het Haarlemse Spaarne houdt de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen sinds 1841 domicilie. Het monumentale pand werd in 1794 gebouwd voor Catharina Cornelia ("Keetje") Hodshon door de Amsterdamse stadsbouwmeester Abraham van der Hart.

De stijlkamers van dit gebouw zijn juweeltjes van eind achttiende-eeuwse interieurarchitectuur. Zij vertegenwoordigen alle grote Europese interieurstijlen uit die tijd. De stijlkamers ondergingen een vijf jaren durende restauratie, die in november 2001 is afgesloten. Daarbij werd een respectvolle balans getroffen tussen conserveren, schoonmaken, retoucheren en herstellen. Sinds mei 2008 is het Hodshon Huis eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser waarna ook de aula geheel is gerestaureerd. Aula en stijlkamers zijn beperkt te huur voor activiteiten, op aanvraag via Vereniging Hendrick de Keyser te Amsterdam: locatiehuren@hendrickdekeyser.nl.

In samenwerking met de Maatschappij is "Hodshon Huis - bewoningsgeschiedenis en restauratie" bij Uitgeverij THOTH verschenen (ISBN: 9068682970). De historische en bouwkundige aspecten komen er gedetailleerd en kleurrijk in tot leven. Meer informatie en beperkt verkrijgbaar via secretariaat KHMW.

De aula  (1903), naar een ontwerp van architect Ouendag

De bestuurskamer, met portretten van oud-voorzitters

De bibliotheek

De Blauwe Zaal, met uniek stucwerk op de wanden