Locatie: KHMW, Hodshonhuis, Spaarne 17, Haarlem
Ontvangst 15.00-15.30 uur
Bijeenkomst 15.30-17.30 uur
Borrel vanaf 17.30 uur
VOOR LEDEN VAN DE KHMW, HUN INTRODUCÉS EN GENODIGDEN
DE EIWITTRANSITIE
Ongeveer 35% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt voort uit ons voedselverbruik. Een van de grootste boosdoeners hierbinnen is de inefficiënte productie van dierlijke eiwitten, veroorzaakt door methaanuitstoot, veevoerconsumptie en de lage conversie van veevoer naar consumeerbare eiwitten. Tegelijkertijd zal de vraag naar eiwitten naar verwachting de komende 25 jaar met 50% tot 70% toenemen.
Nederland, een agrarische grootmacht, staat bekend als een zuivelland en is een van ’s werelds grootste vleesexporteurs.
De eiwittransitie richt zich op het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige of minder belastende alternatieven. Hoewel dit tal van voordelen biedt en zelfs noodzakelijk lijkt, blijkt de implementatie niet eenvoudig en komt moeilijk op gang.
Wat betekent de eiwittransitie voor Nederland? Is het een kans of een bedreiging? Wat is de rol van de consument? Welke kansen biedt technologie? En hoe zorgen we ervoor dat deze transitie voor iedereen positief uitpakt?
Deze cruciale vragen zullen op zondag 15 juni worden besproken door een panel van deskundigen:
Sprekers:
- Jhr. mr. Jan Derck van Karnebeek, CEO FrieslandCampina, maatschappelijk lid KHMW
- Prof. dr. Mark Post, Professor of Sustainable Industrial Tissue Engineering Universiteit Maastricht, CSO Mosa Meat, vml. Harvard
- Wilco Brouwer de Koning, bestuurslid Land- en Tuinbouw Organisatie – vakgroep Melkveehouderij, melkveehouder, Nuffield Scholar 2025/2026
- Fabian Kemps Verhage MSc, ondernemer, boer en alumnus Nationale DenkTank
Moderator
- Ir. Maarten Bosch, CEO Mosa Meat, maatschappelijk lid KHMW
In 2025 wordt bij de KHMW een nieuwe serie debatten gevoerd onder de naam: “Transition Talks”. Tijdens deze debatten wordt er gesproken over de belangrijke maatschappelijke transities van deze tijd. In 2025 drie debatten, om in te gaan op de mogelijkheden en uitdagingen van de materialentransitie (16 maart), de eiwittransitie (15 juni) en de energietransitie (7 september). Of terwijl hoe zorgen we in de toekomst voor een duurzame, betaalbare, gezonde manier om ons eten, onze spullen en onze energie te produceren. Bij elk debat wordt eerst het podium gegeven aan drie experts die vanuit verschillende invalshoeken (bijvoorbeeld bedrijfsleven, wetenschap, overheid, of NGO) hun perspectief geven op het onderwerp, waarna de experts in debat gaan met de aanwezigen in de zaal over de transitie. Het doel van deze debatten is om te luisteren naar experts, te leren van elkaar, en om te onderzoeken waar de transities kunnen worden versneld en of de KHMW en haar leden kunnen helpen om dit te realiseren. We nodigen alle leden van harte uit om de Transition Talks bij te wonen en actief deel te nemen aan het debat. Tevens zullen we voor elk onderwerp een aantal mensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek uitnodigen.