Headlines

Een overzicht van de actuele nieuwsfeiten van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Analytics for a Better World Award

Analytics for a Better World Award

OPEN FOR NOMINATIONS New in 2024: This award is presented annually to an individual or organization that has applied analytics with a high social and/or societal impact that contribute to the realization of the United Nations Sustainable Development Goals.

Lees meer

Verslag uitreiking Mercator Sapiens Stimulus

Op 12 februari 2024 werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hodshonhuis, de zetel van de KHMW in Haarlem, de eerste Mercator Sapiens Stimulus uitgereikt aan prof. dr. Mariska Kret, hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden. Op deze pagina vindt u de video van de prijsuitreiking, foto’s en de tekst van de toespraak van minister Robbert Dijkgraaf (OCW).

Lees meer
Benoemingen 2024

Benoemingen 2024

Op 11 februari 2024 zijn bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen 18 nieuwe maatschappelijke leden en 26 nieuwe wetenschappelijke leden benoemd.

Lees meer
Nieuwe KHMW-wetenschapsprijs van 1 miljoen voor Mariska Kret

Nieuwe KHMW-wetenschapsprijs van 1 miljoen voor Mariska Kret

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij (KHMW) heeft de eerste Mercator Sapiens Stimulus toegekend aan prof. dr. Mariska Kret, hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden. De prijs, waaraan een geldbedrag verbonden is van 1 miljoen euro, wordt op 12...

Lees meer
NIEUW! Mercator Sapiens Stimulus

NIEUW! Mercator Sapiens Stimulus

INSCHRIJVING GESLOTEN Het bestuur van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen maakt met veel genoegen bekend met ingang van 2024 een jaarlijkse bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek van 1 miljoen euro beschikbaar te kunnen stellen, mogelijk gemaakt door de Stichting Hartwig Foundation.

Lees meer
KHMW Eizenga beurzen

KHMW Eizenga beurzen

INSCHRIJVING OPEN Bent u van plan om een MBA of studie economie op graduate niveau in de VS te gaan doen? Dien dan een aanvraag in voor een KHMW Eizenga beurs! De beurs bedraagt $50.000.

Lees meer
Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek

Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek

INSCHRIJVING OPEN Jaarlijkse prijs van 50.000 euro bestemd voor een wetenschappelijk onderzoeker die vernieuwend onderzoek op zijn/haar naam heeft staan of die verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT.

Lees meer
KHMW Afstudeerprijzen open voor inschrijving

KHMW Afstudeerprijzen open voor inschrijving

INSCHRIJVING OPEN U kunt nu studenten voordragen voor de KHMW Jong Talent Prijzen, de KHMW Jan Brouwer Scriptieprijzen, de KHMW Dr. Saal van Zwanenberg Onderzoeksprijzen en de nieuwe KHMW Scriptieprijzen ‘Responsible Internet’.

Lees meer
Benoemingen 2023

Benoemingen 2023

Op 12 februari 2023 zijn 19 nieuwe directeuren en 23 nieuwe leden benoemd.

Lees meer

Lezingenprogrammma Diligentia

De belangrijkste activiteit van de Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde 'Diligentia' is een jaarlijkse lezingencyclus op het gebied van natuurwetenschappen: 15 lezingen in Theater Diligentia aan de Lange Voorhout in Den Haag, over natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, wiskunde, geologie, biologie en geneeskunde, door vooraanstaande wetenschappers op maandagavonden van 20:00 - 21:15 uur. De lezingen worden gestreamd via de website van Diligentia. PROGRAMMA
Op de website van Diligentia vindt u een lezingenarchief met inmiddels ruim 60 video's en 1700 titels.