Headlines

Een overzicht van de actuele nieuwsfeiten van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Verslag Prijsuitreikingen 28 november 2022

Verslag Prijsuitreikingen 28 november 2022

Op maandag 28 november zijn bij de KHMW in Haarlem de Jong Talent Prijzen, Dr. Saal van Zwanenberg Onderzoeksprijzen, Nederlandse Gasindustrieprijzen en KHMW Outreach Award uitgereikt. Bekijk hier het verslag met foto’s en de juryrapporten.

Lees meer
Universiteit van Nederland winnaar Irispenning 2022

Universiteit van Nederland winnaar Irispenning 2022

De Irispenning is bestemd voor instellingen, projecten of personen in Nederland die gedurende langere tijd – minimaal vijf jaar – op innovatieve en eigenzinnige wijze een breed publiek weten te bereiken en te informeren over onderwerpen op het terrein van wetenschap en techniek.

Lees meer
Confidence in Research

Confidence in Research

On July 4, we submitted a number of questions about ‘confidence in research’ to a select group of scientists and representatives from business during an afternoon meeting at the Royal Holland Society of Sciences and Humanities (KHMW).

Lees meer
Brouwer Vertrouwensprijs

Brouwer Vertrouwensprijs

Tot en met 30 september is het voor iedereen mogelijk om initiatieven aan te melden die kans maken op de Brouwer Vertrouwensprijs ter waarde van 100.000 euro.

Lees meer

NDT 2022 Biodiversiteit

Het thema van de Nationale DenkTank 2022 is biodiversiteit: Het is beroerd gesteld met de biodiversiteit in Nederland. Sterker nog, in veel opzichten doen we het zelfs het slechtst van heel Europa. Van de inheemse planten- en diersoorten die in 1900 in Nederland leefden is op dit moment nog maar 15% over, en de afgelopen 30 jaar is maar liefst 75% van onze insecten verdwenen. De belangrijkste oorzaken hiervan veranderingen in land- en zeegebruik, overexploitatie, klimaatverandering, vervuiling en invasieve uitheemse soorten. Als we op nationaal niveau kijken is bijvoorbeeld het stikstofprobleem een grote boosdoener als het gaat om biodiversiteit. De NDT 2022 daagt 20 jonge denkers en doeners uit om de biodiversiteitscrisis op de kaart te zetten én om de crisis aan te pakken! MEER WETEN