Vijf auteurs zijn nog in de race voor de Boerhaave Biografie Prijs 2024, de prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper. Juryleden prof. dr. E.A. (Lisa) Kuitert, prof. dr. H.W. (Hendrik) Lenstra, en prof. dr. T. (Theunis) Piersma selecteerden na rijp beraad uit 22 genomineerde biografieën over wetenschappers, gepubliceerd in de periode 2021-2023, een shortlist van vijf titels.

De shortlist bestaat uit:

De geselecteerde titels in deze shortlist omvatten een aansprekende verdeling over verschillende gebieden van wetenschap: filosofie, economie, natuurkunde, taalkunde en rechten. Overigens waren de hoofdpersonen van deze biografieën vaak multitalenten die op meerdere terreinen – zowel in de wetenschap als daarbuiten – actief waren.

De winnaar van de Boerhaave Biografie Prijs 2024 ontvangt op vrijdag 8 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Haarlemse Hodshonhuis de originele Boerhaave-medaille (naar een stempel uit 1869) en een geldbedrag van € 2.500,-.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Boerhaave Biografie Prijs is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Rijksmuseum Boerhaave en sluit aan bij het toegenomen belang van het genre ‘biografie’ in de wetenschapsgeschiedenis. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt. In 2012 ging de prijs naar Kees Schuyt, auteur van Het spoor terug: J.B. Charles / W.H. Nagel 1910 - 1983 (Balans, 2010), in 2015 naar Patricia Faasse, auteur van Een beetje opstandigheid. Johanna Westerdijk. De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland (Atlas Contact, 2012), in 2018 naar Jaap Verheul, auteur van De Atlantische pelgrim. John Lothrop Motley en de Amerikaanse ontdekking van Nederland (Boom 2017) en in 2021 naar Frits Berends en Dirk van Delft, Lorentz, gevierd fysicus, geboren verzoener (Prometheus, 2019).

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen is opgericht in 1752 met als doel de wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Dit gebeurt in iedere periode op een eigentijdse manier, onder andere door het uitreiken van wetenschappelijke prijzen, het uitschrijven van prijsvragen en het organiseren van lezingen en symposia. De Maatschappij is sinds 1841 gevestigd in het monumentale Hodshonhuis aan het Spaarne in Haarlem.

Rijksmuseum Boerhaave toont de belangrijkste ontdekkingen en uitvindingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis en was in 2019 Europees Museum van het Jaar. Het museum heeft als visie om een zo breed mogelijk publiek te betrekken bij wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Zo ontstaat er meer begrip van wetenschap en de prestaties van onderzoek en innovatie.