Dit werd zojuist bekendgemaakt tijdens de prijsuitreikingsbijeenkomst in het Hodshon huis in Haarlem. Gisteren ontving René van Sipriaan al de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn biografie.

De jury was onder de indruk van de wijze waarop Van Stipriaan met verve en moed de complexiteit van de geschiedenis behandelt en een beeld schetst van Willem van Oranje als een man die steeds vermalen dreigde te worden door alle conflicten waar hijzelf ook bij betrokken was, maar die steeds weer overleefde, door opportunistisch handelen, maar ook door geluk.

Uit de vele ingezonden biografieën die verschenen tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2022 – ruim 150 in totaal – selecteerde de jury vijf shortlisttitels. Deze genomineerden waren:

- Lieneke Frerichs, Nescio, leven en werk van J.H.F. Grönloh

- Margriet van der Heijden, Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest

- Pieter Sijpersma, Hans Wiegel. De biografie

- Jolande Withuis, Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994

Op www.biografieprijs.nl/ vertellen de genomineerden over hun biografieën en is het volledige juryrapport beschikbaar.

De jury bestond uit: Prof. mr. Arend Soeteman (voorzitter), Pauline Kruseman, Dr. mr. Maarten Asscher, Prof. dr. Elke Brems en Prof. dr. Frits van Oostrom.

De Nederlandse Biografieprijs is een particulier initiatief en bekroont elke twee jaar de beste Nederlandstalige biografie die in de afgelopen periode is verschenen met een trofee en een prijs ter waarde van 15.000 euro. De Stichting Nederlandse Biografieprijs eert tevens de auteurs op de shortlist met een geldprijs van 1.000 euro. Met deze prijzen wil de stichting het schrijven en lezen van biografieën stimuleren.

De prijs werd dit jaar voor de zevende maal uitgereikt.