Deze jaarlijkse prijs van 50.000 euro is bestemd voor een wetenschappelijk onderzoeker, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek op zijn naam heeft staan of die verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT, en is bedoeld als eerbetoon aan zijn/haar persoon en als promotie van het vakgebied ICT.

Bij de selectie wordt meegewogen of de onderzoeker getoond heeft in staat te zijn de behaalde resultaten in begrijpelijke taal aan het publiek duidelijk te maken.

De prijs wordt beschikbaar gesteld door de ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN), in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en werd in 2011 voor de eerste maal uitgereikt. Hij bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, vrij te besteden voor onderzoek in de ICT, een oorkonde en een sculptuur.

De aanbevelingen voor de prijs worden beoordeeld door een commissie van leden van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, deskundig op gebied van de ICT en aanverwante gebieden. Het bestuur van de Hollandsche Maatschappij kent de prijs toe.

Prijs 2018

De inzendtermijn voor de Nederlandse Prijs voor ICT-Onderzoek 2018 is gesloten. De prijs is toegekend aan Prof. dr. K.J. (Joost) Batenburg (groepsleider Computational Imaging aan het Centrum Wiskunde & Informatica en hoogleraar aan de Universiteit Leiden) ter bekroning van zijn vernieuwend en hoogstaand wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de tomografie. De jury bestond uit Prof. dr. P.M.G. (Peter) Apers, Prof. dr. K.M. (Kees) van Hee en Prof. dr. S. (Sander) Klous. De prijs wordt uitgereikt bij ICT.OPEN in de Flint in Amersfoort op 20 maart 2018. Lees meer

 

Eerdere prijswinnaars

2017 Dr. Peter Schwabe (RUN) Ontwikkeling en implementatie van cryptografische algoritmes

2016 Dr. ir. Alexandru Iosup (TUD) Analyse van grootschalige parallelle en gedistribueerde systemen

2014 Dr. Birna van Riemsdijk (TUD) Norm-compliance: software concept SAEP (Socially Adaptive Electronic Partner)

2013 Dr. Marieke Huisman (UT) Formele methoden voor programmacorrectheid

2012 Dr. Cees Snoek (UvA) Onderzoek naar beeldzoekmachines

2011 Dr. Bettina Speckmann (TUE) Geografische Informatiesystemen

Op 1 juli 2011 werd het sponsorcontract ondertekend door Alexander Rinnooy Kan (voorzitter KHMW), Louis Vertegaal (directeur NWO-Chemische Wetenschappen) en Gerrit van Dijk (secretaris natuurwetenschappen KHMW).