De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2022 werd op 7 april bij ICT.OPEN door Prof. dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter KHMW, Dr. ir. Christiane Klöditz, namens NWO en Prof. dr. Catholijn Jonker, namens IPN, uitgereikt aan Dr. Jasmin Blanchette, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Blanchette ontvangt de prijs voor zijn onderzoek dat zich richt op het ontwikkelen en toepassen van interactieve en geautomatiseerde stellingbewijzers. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000 verbonden dat vrij ingezet mag worden door de winnaar ter versterking van zijn onderzoek.
De jury, bestaande uit Prof. dr. Rob van Glabbeek (University van New South Wales), Prof. dr. Frank van Harmelen (Vrije Universiteit Amsterdam) en Prof. dr. Joost Kok (Universiteit Twente), vindt dat het onderzoek van Blanchette enorme impact heeft gehad op het gebied van het bewijzen van stellingen. Deze impact is hoogwaardig, zowel technisch door het vergroten van het geautomatiseerde redeneerpapier, alsook educatief in de vorm van het aanmoedigen en ondersteunen van mensen om effectief gebruik te maken van stellingen die hun eigen redenen bewijzen.

Jury Report Dutch Prize for ICT research 2022

 

Louise Gunning-Schepers en (online aanwezig) Jasmin Blanchette

Bekijk hier een korte video over het onderzoek van de laureaat:

 

De Kees Schouhamer Immink Prijs 2022 werd op 7 april bij ICT.OPEN door Prof. dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter KHMW, samen met Prof. dr. dr.hc. Kees Schouhamer Immink uitgereikt aan Dr. Taco Cohen voor zijn onderzoek naar 'equivariant convolutional networks'. Cohen promoveerde in juni 2021 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam en is thans werkzaam als Research Scientist/Principal Engineer bij Qualcomm Research Netherlands.
De jury, bestaande uit Prof. dr. ir. Wil van der Aalst (Aachen University en TU Eindhoven) en Prof. dr. ir. Peter de With (TU Eindhoven), vindt het werk van Cohen, dat werd gepresenteerd op topconferenties en gepubliceerd in toonaangevende vaktijdschriften, vernieuwend en relevant en citeert zijn promotor die stelde "The implication of his ideas ranges from engineering to science, from computational neuroscience, to computational biology and chemistry to theoretical physics. In a way, one can say that Taco invented the standard model for deep learning: a new way to organize and structure deep architectures using group theory and symmetries".

Jury Report Kees Schouhamer Immink Prijs 2022

Louise Gunning-Schepers en Kees Schouhamer Immink

Taco Cohen

Foto's: Thijs ter Hart

AFTERMOVIE ICT.OPEN 2022