De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen schreef in de winter 2022/2023 een essayprijsvraag uit, rondom het thema ‘naar een optimale energietransitie’:

"Nederland wil op korte termijn de overstap maken naar duurzame energie. De klimaatdoelen maar ook de hoge energiekosten helpen om de urgentie van deze transitie te benadrukken in de samenleving. Maar om de transitie snel en effectief te maken moet nog veel gebeuren. Welke kansen zien wij over het hoofd en welke ideeën kunnen ons verder helpen om deze opdracht tot een goed einde te brengen? Wat zou u willen prioriteren en hoe houden we de betrokkenheid van burgers hoog? Waar vraagt u met voorrang aandacht voor?

Laat het ons weten in een essay van niet meer dan 1.500 woorden. De prijsvraag is primair gericht op Nederland, maar over de grenzen heen denken is niet bezwaarlijk. Immers de klimaatdoelen kunnen alleen bereikt worden als alle landen hun bijdrage leveren. Van de winnende essays zal een bundel gepubliceerd worden.

De prijsvraag wordt gejureerd door een deskundige jury die is samengesteld vanuit leden en directeuren van de KHMW.

Inzendingen zijn welkom tot en met 21 januari 2023 via secretaris@khmw.nl. Inzendingen graag in Nederlands of Engels."

 

De winnaars: https://khmw.nl/uitslag-prijsvraag-energietransitie-lees-nu-de-bekroonde-essays/

Jury
Prof. dr. ir. Louise Fresco (juryvoorzitter), oud-bestuursvoorzitter en emeritus-hoogleraar Wageningen University & Research, oud-universiteitshoogleraar Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. Paul van Lange, hoogleraar psychologie Vrije Universiteit Amsterdam, distinguished research fellow University of Oxford
Prof. dr. Rik Leemans, persoonlijk hoogleraar milieusysteemanalyse Wageningen University & Research
Dr. Dirk Smit, vice president exploration technology, chief scientist Royal Dutch Shell plc
Drs. Sander van Walsum, lid jury Essayprijsvraag Corona in 2020, redacteur/commentator De Volkskrant