De eerste Rising Talent Award van 3.500 euro werd op 21 november in het Hodshon Huis uitgereikt aan Jorinde van de Vis, postdoc bij het DESY instituut Hamburg, voor haar onderzoek naar ‘Higgs dynamics in the early universe’. De Rising Talent Awards zijn in het leven geroepen om de academische carrières van jonge vrouwelijke onderzoekers in Nederland te bevorderen. De nieuwe prijzen zorgen ervoor dat jonge onderzoekers erkenning krijgen voor hun academische prestaties en toekomstpotentieel. De prijzen zijn een initiatief van L'Oréal Nederland, de Nederlandse UNESCO Commissie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en zijn een toevoeging aan het nationale L'Oréal-Unesco For Women in Science-programma, opgericht in 2012. De laureaten van de Nederlandse Rising Talents prijzen kunnen genomineerd worden voor het International Rising Talents-programma van For Women in Science.

‘Het verband tussen processen in de deeltjesfysica - op de allerkleinste schaal - met de evolutie van het heelal als geheel vind ik fascinerend.’ Jorinde van de Vis.

Jorinde van de Vis behaalde haar Masters Theoretische Natuurkunde aan de universiteit van Leiden en heeft zojuist haar PHD afgerond aan het Nikhef instituut. Haar onderzoek vindt plaats op het grensvlak van de elementaire deeltjesfysica en de kosmologie. Twee fundamentele vragen vormen de spil van haar onderzoek: hoe heeft het universum zich ontwikkeld en wat zijn de fundamentele bouwstenen van materie?

 

Een tweede Rising Talent prijs van 2.000 euro ging naar Sandrine Gallois (Universiteit Leiden) en een derde prijs van 1.000 euro naar Stefany Moreno Gamez (Universiteit Groningen). Twee eervolle vermeldingen waren er voor Eline van Haaften (TU Eindhoven) en voor Ivana Abramovic (TU Eindhoven). De laureaten werden toegesproken door jurylid Prof. dr. P.R. (Dop) Bär.

Lees hier het Juryrapport FWIS Rising Talent Awards 2019 en het artikel over Jorinde in het Haarlems Dagblad.

 

De twee For Women in Science beurzen werden toegekend aan topwetenschappers Lisa Becking (Wageningen University) en Sandra Khor Manickam (Erasmus Universiteit). Zij ontvingen beiden een beurs ter waarde van 25.000 euro, om een semester bij het prestigieuze NIAS in Amsterdam te verblijven.

Lisa Becking is onderzoeker en universitair docent Mariene Ecologie aan Wageningen University. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een interdisciplinair en duurzaam beheersysteem van koraalriffen die bedreigd worden door toeristische activiteiten. Deze sociaal-ecologische systeembenadering brengt de veerkracht van het ecosysteem samen met de governance, economische en maatschappelijke factoren die het ecosysteem beïnvloeden. Becking zal aan het NIAS werken aan het ontwikkelen van een model voor deze interdisciplinaire analyse, op basis van data die zij de afgelopen tien jaar verzameld heeft in het Bird’s Head Seascape koraalrif in West-Papoea Indonesië. Lisa Becking is lid van de Jonge Akademie en kreeg onder meer een NWO-VENI-beurs en een NWO Rubiconbeurs toegewezen. Zij heeft een maandelijkse column in de Volkskrant.

Sandra Khor Manickam is onderzoeker en universitair docent werkzaam aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als historica werkt zij op het snijvlak van geschiedenis, antropologie en medische wetenschappen. Haar onderzoek richt zich op de soms beladen relatie tussen ras en genetica, die enerzijds baanbrekende inzichten biedt in biomedisch onderzoek en anderzijds van oudsher wordt ingezet als voedingsbron van rassendiscriminatie. De manier waarop gekeken wordt naar de relatie tussen ras en genetica kent grote verschillen wereldwijd en is bepalend voor hoe innovaties in genetisch onderzoek ontvangen worden in de samenleving. De tijd aan het NIAS gebruikt Manickam om een Europese subsidieaanvraag te ontwikkelen op basis van een comparatieve analyse van vijf landen.

 

L’Oréal hoopt samen met de Nederlandse UNESCO commissie en partners van het programma een positieve bijdrage te leveren aan vrouwen in de wetenschap met als motto
‘The world needs science, science needs women’
.