De stichting Buddy to Buddy is uitgeroepen tot winnaar van de Brouwer Vertrouwensprijs ter waarde van € 100.000 van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Deze jaarlijkse prijs is bedoeld voor hét maatschappelijke initiatief dat het onderling vertrouwen in de Nederlandse samenleving versterkt. Zijne Majesteit de Koning is maandagmiddag 24 januari 2022 aanwezig bij de digitale uitreiking van de vijfde Brouwer Vertrouwensprijs.

De prijsuitreiking op maandag 24 januari 2022 (17.00-18.20 uur) is voor iedereen terug te kijken: 

Armijn van Roon en Willemijn Voorham richtten in 2015 de stichting Buddy to Buddy op, met als voornaamste doelen het sociale isolement van (ex-)vluchtelingen te doorbreken en de betrokkenheid van Nederlandse inwoners bij de opvang en integratie van vluchtelingen te vergroten. Via een uitgebreid matchingstraject brengt de organisatie nieuwkomers en stadsgenoten met gedeelde interesses in contact.

Groeiende organisatie
Buddy to Buddy startte in Zutphen, waarna ook Breda en Utrecht volgden. Het initiatief is inmiddels in 12 Nederlandse gemeenten gevestigd en ruim 5.000 buddy’s hebben deelgenomen aan het traject. Buddy to Buddy zal de komende tijd uitbreiden naar meer plekken in Nederland. Van Roon: “Elke nieuwe vriendschap is een stap dichterbij een wereld waarin mensen mogen verschillen, en tegelijkertijd verbonden zijn. Daar gaan wij voor, stap voor stap, vriend voor vriend.”

Voorbij de verschillen
Van Roon: “We zijn heel dankbaar voor deze eervolle prijs. Niet in de laatste plaats omdat deze prijs gaat over het bevorderen van vertrouwen. We proberen daar dagelijks aan bij te dragen door bijzondere ontmoetingen te organiseren; 1-op-1 en in groepsverband. We zijn vreemdelingen, totdat we elkaar leren kennen. Wanneer we voorbij verschillen en vooroordelen openstaan voor de ander, verrijken we ons leven en groeit vertrouwen vanzelf. In een wereld vol polarisatie is contact maken het beste medicijn.”

‘Generaties lang effect’
De jury benadrukt de wezenlijke bijdrage van de organisatie aan het vertrouwen in de samenleving: “Buddy to Buddy adresseert een thema dat diep in onze samenleving gevoeld wordt en dat nog generaties lang effect zal hebben op onze samenleving: het sociale isolement van (ex)vluchtelingen. Op dit domein is de prijs nog niet eerder toegekend.”

Inschrijving voor de Brouwer Vertrouwensprijs 2023 is geopend tot en met 30 september 2022.