PERSBERICHT  Haarlem/Leiden, 30 april 2018

Bekendmaking shortlist Boerhaave Biografie Prijs 2018

Vijf auteurs zijn nog in de race voor het winnen van de Boerhaave Biografie Prijs 2018 voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper. Juryleden Prof. dr. H.F. (Floris) Cohen, Prof. dr. D. (Douwe) Draaisma en Prof. dr. J.P. (Jan) Hogendijk, selecteerden na rijp beraad uit dertien nominaties een shortlist van vijf titels. Het gaat om biografieën over wetenschappers, gepubliceerd in de periode 2015-2017. De shortlist bestaat uit:

  • Arie Berghout, Heer en meester aan het ziekbed. Leven en werk van Isidore Snapper (1889-1973). Internist (Boom, 2017)
  • Martijn van Calmthout, Sam Goudsmit. De zoektocht naar de atoombom van Hitler (Meulenhoff, 2016)
  • Herman de Liagre Böhl, Miskotte. Theoloog in de branding, 1894-1974 (Bert Bakker, 2016)
  • Elisabeth Lockhorn, Andreas Burnier: metselaar van de wereld (Atlas Contact, 2015)
  • Jaap Verheul, De Atlantische pelgrim. John Lothrop Motley en de Amerikaanse ontdekking van Nederland (Boom, 2017).

Hoofdpersonen in deze boeken zijn arts, natuurkundige, theoloog, criminoloog en historicus. Vijf titels van vier verschillende uitgeverijen. De winnaar van de Boerhaave Biografie Prijs 2018 wordt op vrijdag 2 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Haarlemse Hodshon Huis bekend gemaakt. Hij of zij ontvangt een originele Boerhaave-medaille (naar een stempel uit 1869) en een geldbedrag van € 2500,-.

   
De Boerhaave Biografie Prijs is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Rijksmuseum Boerhaave en sluit aan bij het toegenomen belang van het genre ‘biografie’ in de wetenschapsgeschiedenis. Hij wordt iedere drie jaar uitgereikt. In 2012 ging de prijs naar Kees Schuyt, auteur van Het spoor terug: J.B. Charles / W.H. Nagel 1910 - 1983 (Balans, 2010) en in 2015 naar Patricia Faasse, auteur van Een beetje opstandigheid. Johanna Westerdijk. De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland (Atlas Contact, 2012).

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen is opgericht in 1752 met als doel de wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Dit gebeurt in iedere periode op een eigentijdse manier, onder andere door het uitreiken van wetenschappelijke prijzen, het uitschrijven van prijsvragen en het organiseren van lezingen en symposia. De Maatschappij is sinds 1841 gevestigd in het monumentale Hodshon Huis aan het Spaarne in Haarlem.

Rijksmuseum Boerhaave, dat de geschiedenis van de natuurwetenschappen en van de geneeskunde tot onderwerp heeft, stelt zich tot doel het maatschappelijk draagvlak voor wetenschap in Nederland te versterken. Dit door een divers publiek te betrekken bij een unieke collectie die vijf eeuwen innovatie in Nederland omvat en door aan te haken bij de maatschappelijke actualiteit.

-----------------
Noot voor de pers
Contact en verdere inlichtingen: Saskia van Manen, secretaris KHMW, 023-5321773 of secretaris@khmw.nl