14/04/2023

Locatie:
KHMW, Hodshonhuis,
Spaarne 17, Haarlem


Uitreiking van de jaarlijkse Profielwerkstukprijzen voor scholieren uit Haarlem en directe omgeving, voor leerlingen die in 2023 eindexamen HAVO of VWO doen. Aanvang 16.00 uur.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen heeft ook dit jaar weer een prijsvraag uitgeschreven onder eindexamenleerlingen HAVO en VWO. Scholen in Haarlem en omstreken hebben op ons verzoek één profielwerkstuk HAVO en één profielwerkstuk VWO genomineerd voor de twee prijzen van elk 500 euro. Op 14 april worden de winnaars bekend gemaakt!

De bijeenkomst is na aanmelding toegankelijk voor genomineerde scholieren, hun begeleiders vanuit school en voor familieleden.

Vragen? Mail naar: sdb.secretariaat@khmw.nl.

 

Programma:

  • 15.30 uur Ontvangst genomineerden en genodigden

  • 16.00 uur Opening door Prof. dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter KHMW

  • 16.10 uur Toelichting op de prijsvraag door de jury, juryrapport en prijsuitreiking. Fotomoment!

  • 16.45 uur Voordracht door Prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie en neurowetenschapper & Toon Scheurink MD, PhD-student Neuroscience, UMC Groningen
    No Guts No Glory:
    “Hersencellen communiceren met elkaar via boodschapperstoffen. Die boodschapperstoffen worden gemaakt uit aminozuren in de voeding. De darm en de darmflora spelen dan ook een grote rol in de aanvoer van boodschapperstoffen. Maar de rol van darmflora is nog veel groter. Ze breken bijvoorbeeld ook medicatie af, die bestemd is voor de hersenen.”

  • 17.05 uur Afsluiting, gevolgd door receptie

  • 18.00 uur Einde van de bijeenkomst

Spreker op 14 april: Prof. dr. Iris Sommer, UMCG

Spreker op 14 april: Toon Scheurink MD, UMCG