03/03/2024

Locatie:
H'ART Museum,
Amstel 51, Amsterdam


AANMELDEN

Op zondagmiddag 3 maart bezoekt de KHMW de tentoonstelling ‘Julius Caesar. Ik kwam, ik zag en ging ten onder’.

Aanvang programma 15.00 uur.

Toegankelijk voor leden van de KHMW, met partner/introducé.

Met een inleiding door KHMW-lid en gastconservator prof. dr. Eric Moormann.

Met de blik van nu vertelt de tentoonstelling over een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis, het levensverhaal van Julius Caesar. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim 2000 jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel. De alleenheerser naar wie de maand juli is vernoemd, aan wie we de titel keizer ontlenen, die een hartstochtelijke relatie met Cleopatra zou hebben gehad en die delen van het huidige Europa wreed aan zijn gezag onderwierp. Bezoekers van de tentoonstelling leren de dictator kennen als een veelzijdig en complex figuur met vele gezichten. Hoe kijken we nu naar hem? Vinden we hem een roemruchte strateeg of een tiran?

The inside story
H’ART Museum brengt een retrospectief over Julius Caesar (101 of 100 – 44 BCE). In deze unieke première hebben de samenwerking en de verschillende bruiklenen uit Italië, Nederland en Duitsland het museum in staat gesteld om een dieper inzicht te geven in Julius Caesar. Via drie verschillende busteportretten ontdekken we zelfs nog beter hoe hij er echt uit moet hebben gezien. Toch gaat zijn verhaal veel verder dan alleen dat beroemde gezicht.

Programma
We verzamelen tussen 14.45 en 15.00 uur in de hal van het museum. Na de lezing, in het auditorium, bezoeken we de tentoonstelling. Prof. Moormann geeft graag ter plekke een nadere toelichting en is beschikbaar voor vragen. Na het bezoek kunt u in het auditorium tot 17.45 uur napraten met een hapje en een drankje.
15.00-15.30 uur Lezing door prof. dr. Eric Moormann, gastconservator, emeritus-hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Radboud Universiteit en Liebig-Professor aan de Justus-Liebig-Universität in Gießen
15.30-17.00 uur Bezoek aan de tentoonstelling
17.00-17.45 uur Borrel in het auditorium van het museum

Kosten
Aan deze middag zijn geen andere kosten verbonden dan de toegangsprijs voor het museum en de tentoonstelling. Die is 22,50 euro p.p.; met Museumkaart 3,50 euro p.p.; met VriendenLoterij VIP-KAART, I amsterdam City card, ICOM-kaart en voor vrienden van H’ART Museum is de toegang gratis. Op 3 maart kunt u zelf langs de kassa van het museum gaan en uw evt. entreekosten voldoen.

Vragen? evl.secretariaat@khmw.nl

AANMELDEN