23/06/2024

Locatie:
Amsterdam Museum aan de Amstel,
Amstel 51, Amsterdam


AANMELDEN

Op zondagmiddag 23 juni bezoekt de KHMW de tentoonstelling in het Amsterdam Museum over stadsvernieuwer Piet van Eeghen. Aanvang programma 15.00 uur. Toegankelijk voor leden, met introducé.

Met inleidingen door prof. dr. Jan Willem Gunning, lid KHMW, ‘Heldring en het Réveil’ en gastconservator dr. Laura van Hasselt, onderzoeker en docent publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, ‘Het Amsterdam van Piet van Eeghen’.

Christiaan Pieter van Eeghen, Henriëtte de Vries (1877-1942) 1890, Collectie Amsterdam Museum

Het Amsterdam van Piet van Eeghen: Hoe een koopman de stad heeft veranderd
In het Amsterdam Museum aan de Amstel is van 29 maart tot en met 30 juni 2024 de tentoonstelling ‘Het Amsterdam van Piet van Eeghen: Hoe een koopman de stad heeft veranderd’ te zien. De negentiende-eeuwse zakenman en filantroop Van Eeghen (1816-1889) liet zijn kunstverzameling na aan de stad en deze maakt nu deel uit van de collectie van het Amsterdam Museum. De schilderijen, tekeningen en prenten zijn voor het eerst samen als verzameling te zien. Als stichter van het Vondelpark en het Prinsengrachtziekenhuis, met zijn betrokkenheid bij de oprichting van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum en door zijn initiatieven voor woningbouw drukte hij zijn stempel op de stad. In de tentoonstelling wordt stilgestaan bij Van Eeghen als Amsterdamse weldoener, kunstverzamelaar en bankier.
Aanleiding voor de tentoonstelling over Van Eeghen is het onlangs verschenen proefschrift van dr. Laura van Hasselt, oud-conservator van het Amsterdam Museum, getiteld ‘Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam, 1816-1889’. In de tentoonstelling waarvan Van Hasselt gastconservator is, wordt het proefschrift in een kritische en transhistorische context geplaatst. 

Programma
We verzamelen tussen 14.45 en 15.00 uur in het auditorium van het museum, op de 1e verdieping. Na de lezingen, in het auditorium, bezoeken we de tentoonstelling. Dr. Van Hasselt en prof. dr. Gunning geven ter plekke graag een nadere toelichting en zijn beschikbaar voor vragen. Na het bezoek kunt u in het H’ART Museum Grand Café tot 17.45 uur napraten met een hapje en een drankje.

15.00-16.00 uur Inleidingen, in het auditorium, door prof. dr. Jan Willem Gunning, ‘Heldring en het Réveil’ en Dr. Laura van Hasselt, gastconservator, ‘Het Amsterdam van Piet van Eeghen’
16.00-17.00 uur Bezoek aan de tentoonstelling
17.00-17.45 uur Borrel in het H’ART Museum Grand Café

Kosten
Aan deze middag zijn geen andere kosten verbonden dan de toegangsprijs voor het museum en de tentoonstelling. Die is 18,00 euro p.p.; met Museumkaart, VriendenLoterij VIP-Kaart, I amsterdam City Card of Stadspas is de toegang gratis. Op 23 juni kunt u zelf langs de kassa van het museum gaan en uw evt. entreekosten voldoen.

Vragen? evl.secretariaat@khmw.nl

AANMELDEN