14/03/2020

Locatie:
Rijksmuseum Boerhaave,
Lange Sint Agnietenstraat 10, Leiden


DEZE EXCURSIE IS AFGELAST I.V.M. HET CORONAVIRUS

 

De kosmos inspireert wetenschappers en kunstenaars al eeuwenlang. In deze tentoonstelling komt hun fascinatie voor het eerst samen. Sterrenkundig geïnspireerde kunstwerken van Wassily Kandinsky en Eugène Brands pronken naast historische topstukken zoals de Leidse Aratea en maanstenen van de Apollo-17-missie. Ewine van Dishoeck is gastconservator. 

Onder dankzegging aan Rijksmuseum Boerhaave, biedt de KHMW u en uw partner de gelegenheid de tentoonstelling ‘Kosmos: Kunst & Kennis’ te bezoeken, tijdens een speciale openstelling voor de KHMW op zaterdag 14 maart. De middag begint met een lezing door Tiemen Cocquyt, conservator natuurwetenschappen tot 1800 bij Rijksmuseum Boerhaave.

In deze lezing neemt Cocquyt u mee langs de sterrenkundige ontdekkingen van de afgelopen eeuwen. De sterrenhemel heeft de mens altijd al betoverd. Zo verbeelden kunstenaars en wetenschappers al eeuwenlang de kosmos met de prachtigste tekeningen en illustraties. Maar we spiegelden de hemel ook aan ons menselijk evenbeeld. Elke sterrenkundige ontdekking leidt tot nieuwe vragen, en verrassend vaak vullen we het onbekende in met een menselijk tintje: van mythische sterrenbeelden tot sterren die ‘geboren’ worden en op spectaculaire het ‘leven laten’. We verkennen de hemel om onze plek in het universum te vinden. Deze lezing laat zien hoe de beschrijving van de sterrenhemel onlosmakelijk is verbonden met de menselijke cultuur.

Na de lezing bezoekt u de tentoonstelling. De heer Cocquyt is tijdens het bezoek beschikbaar voor uitleg en het beantwoorden van vragen.

TOEGANKELIJK VOOR DIRECTEUREN EN LEDEN EN HUN PARTNERS. AANMELDEN VIA SECRETARIS@KHMW.NL

Programma
15.30 uur Ontvangst met koffie en thee in Rijksmuseum Boerhaave.
16.00 uur Welkom door Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave en Louise Gunning-Schepers, voorzitter KHMW.
16.05 uur Lezing door Tiemen Cocquyt, conservator natuurwetenschappen, incl. de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
17.00 uur Bezoek aan de tentoonstelling. 
18.00 uur Einde.

Kosten
Aan deze middag zijn geen andere kosten dan de toegangsprijs voor de tentoonstelling verbonden. Die is 13 euro. Museumjaarkaart / ICOM / Vereniging Rembrandt / LUMC personeelspas: gratis. U betaalt bij de kassa van het museum op 14 maart.

Aanmelden
U kunt zich vanaf nu aanmelden via de button hierboven. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. Wilt u bij uw aanmelding duidelijk vermelden of u met of zonder partner komt. U ontvangt na uw aanmelding een bevestiging van plaatsing.