Verslag van het Wim Drees Seminar 'Vergroening van het belastingstelsel: noodzaak of juist niet?' dat op 15 oktober plaatsvond in Den Haag

Belastingen zijn noodzakelijk: de collectieve voorzieningen moeten gefinancierd worden. Daarnaast kunnen via belastingen gedrag beïnvloed en groene investeringen aangejaagd worden. Via vergroening probeert de overheid milieubewust gedrag te stimuleren, door ‘slecht’ gedrag extra te belasten en ‘goed’ gedrag te belonen met kortingen. Doet de overheid dit nu voldoende en wat is de samenhang met andere instrumenten als subsidiëring en wetgeving? Er zit spanning tussen het behouden van een stabiele belastinggrondslag aan de ene kant en het sturen op gedrag aan de andere kant; hoe zou de overheid hiermee om moeten gaan?

Deze vragen stonden centraal tijdens de najaarseditie van het Wim Drees Seminar op 15 oktober 2024 in Den Haag. Sprekers waren Herman Vollebergh, hoogleraar Empirical Tax Economics en Economics and Environmental Policy aan Tilburg University en tevens Senior Research Fellow aan het Planbureau voor de Leefomgeving, en Mickie Schoch, directeur Algemene Fiscale Politiek, directoraat-generaal Fiscale Zaken, ministerie van Financiën. De derde spreker die was aangekondigd, Femke Groothuis, Founder & Wavemaker, The Ex'tax Project, moest helaas verstek laten gaan. Joost Clerx, directeur Begrotingszaken ministerie van Financiën en lid wetenschappelijke raad Wim Drees Fonds, trad op als moderator.

KLIK HIER voor een uitgebreid verslag van de lezingen en de discussie.

Welkomstwoord door Didier Maclaine Pont, penningmeester KHMW

Inleiding onderwerp en introductie sprekers door Joost Clerx

Herman Vollebergh

Mickie Schoch

Geanimeerde gesprekken bij de borrel

Geanimeerde gesprekken bij de borrel

Geanimeerde gesprekken bij de borrel