De shortlist:
- Remieg Aerts, Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman (Prometheus, 2018)
- Frits Berends en Dirk van Delft, Lorentz, gevierd fysicus, geboren verzoener (Prometheus, 2019)
- Anne Kox, Hendrik Antoon Lorentz, natuurkundige 1853-1928. ‘Een levend kunstwerk’ (Balans, 2019)
- Theo Mulder, De hersenverzamelaar. Het veelbewogen leven van Franz Joseph Gall (1758-1828) (Balans, 2019)
- Johan Snel, De zeven levens van Abraham Kuyper. Portret van een ongrijpbaar staatsman (Prometheus, 2020)
Uit deze vijf biografieën uit de periode 2018-2020 selecteerden juryleden Prof. dr. Trudy Dehue, Prof. dr. Frans van Lunteren en Prof. dr. Frans Saris na rijp beraad als winnaar van de Boerhaave Biografie Prijs 2021 ‘Lorentz, gevierd fysicus, geboren verzoener’ door Frits Berends en Dirk van Delft!
De jury stelt dat “Frits Berends de wetenschappelijke onderzoeker en Dirk van Delft de wetenschapscommunicator borg staan voor betrouwbare research en originaliteit, stilistisch veelzijdig en boeiend gepresenteerd, zodat ook niet-ingewijden genieten van het monumentale beeld dat zij scheppen van de fysicus Hendrik Antoon Lorentz, die zijn kennis en kunde met gezag ten dienste stelde van het algemeen belang in de Nederlandse samenleving en de internationale wetenschap in het begin van de vorige eeuw. Een lichtend voorbeeld in deze tijd waarin de maatschappelijke plaats van de wetenschap zozeer ter discussie staat.”
Het volledig juryrapport is hier in te zien: JURYRAPPPORT BOERHAAVE BIOGRAFIEPRIJS 2021
De prijs is op vrijdagmiddag 5 november in het Haarlemse Hodshon huis uitgereikt door Ad IJzerman, secretaris natuurwetenschappen KHMW en Amito Haarhuis, directeur Rijksmuseum Boerhaave en juryvoorzitter. De winnaars ontvangen de originele Boerhaave-medaille (naar een stempel uit 1869) en een geldbedrag van € 2.500,-.
De 3-jaarlijkse Boerhaave Biografie Prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Rijksmuseum Boerhaave en sluit aan bij het toegenomen belang van het genre ‘biografie’ in de wetenschapsgeschiedenis. In 2018 werd de prijs toegekend aan Jaap Verheul met De Atlantische pelgrim. John Lothrop Motley en de Amerikaanse ontdekking van Nederland (Boom, 2017), in 2015 aan Patricia Faasse met Een beetje opstandigheid. Johanna Westerdijk. De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland (Atlas Contact, 2012) en in 2012 aan Kees Schuyt met Het spoor terug: J.B. Charles/W.H. Nagel 1910-1983 (Balans, 2010).
Rijksmuseum Boerhaave, dat de geschiedenis van de natuurwetenschappen en van de geneeskunde tot onderwerp heeft, stelt zich tot doel het maatschappelijk draagvlak voor wetenschap in Nederland te versterken. Dit door een divers publiek te betrekken bij een unieke collectie die vijf eeuwen innovatie in Nederland omvat en door aan te haken bij de maatschappelijke actualiteit.
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen is opgericht in 1752 met als doel de wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Dit gebeurt in iedere periode op een eigentijdse manier, onder andere door het uitreiken van wetenschappelijke prijzen, het uitschrijven van prijsvragen en het organiseren van lezingen en symposia. De Maatschappij is sinds 1841 gevestigd in het monumentale Hodshon Huis aan het Spaarne in Haarlem.