Naast de Jong Talent Prijzen van de KHMW zijn er nu ook alfa/gamma afstudeerprijzen!
De Jan Brouwer Scriptieprijzen worden gefinancierd vanuit het Jan Brouwer Fonds. Met ingang van 2015 zijn er jaarlijks zeven prijzen van elk 2.000 Euro beschikbaar in de wetenschapsgebieden: Filosofie en theologie Taal- en literatuurwetenschappen Taal- en literatuurwetenschappen GeschiedenisRechtswetenschappenEconomische wetenschappenMaatschappijwetenschappen (in engere zin) en Menswetenschappen.
Tijdens deze eerste editie werden op 14 april in de Blauwe Zaal van het Hodshon Huis vijf prijzen uitgereikt. De bijeenkomst werd geopend door Alexander Rinnooy Kanvoorzitter van de KHMW. De prijzen werden uitgereikt door Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllnervoorzitter van het Jan Brouwer Fonds. Adriaan Voorsdirecteur KHMW en kleinzoon van Ir. L.E.J. (Jan) Brouwer hield een persoonlijk en inspirerend verhaal over de naamgever van de prijzeneen bijzondere man.
Jan Brouwer (1910 - 1983) kwam uit een geslacht van geleerden - zijn vader was geoloog met internationale bekendheidzijn oomnaar wie hij was genoemdeen wereldberoemde wiskundige. Hijzelf had een uitermate goed verstand en een fenomenaal geheugen. Op 21-jarige leeftijd studeerde hij in Delft af als mijnbouwkundig ingenieur. Na zijn studie trad Brouwer in dienst bij de Bataafse Petroleum Maatschappij. Hij beëindigde zijn actieve loopbaan als president-directeur van de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij in 1971. In het begin van de 80er jaren heeft Brouwer een deel van zijn vermogen bestemd voor een fonds ten behoeve van interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Dit Jan Brouwer Fonds is begin 2003 aan de zorg van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen toevertrouwd.
Hieronder vindt u een overzicht van de prijswinnaars en kunt u de winnende scripties en de juryrapporten inzien.
een wereldberoemde wiskundige. Hijzelf had een uitermate goed verstand en een fenomenaal geheugen. Op 21-jarige leeftijd studeerde hij in Delft af als mijnbouwkundig ingenieur. Na zijn studie trad Brouwer in dienst bij de Bataafse Petroleum Maatschappij. Hij beëindigde zijn actieve loopbaan als president-directeur van de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij in 1971. In het begin van de 80er jaren heeft Brouwer een deel van zijn vermogen bestemd voor een fonds ten behoeve van interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Dit Jan Brouwer Fonds is begin 2003 aan de zorg van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen toevertrouwd.
Hieronder vindt u een overzicht van de prijswinnaars en kunt u de winnende scripties en de juryrapporten inzien.