VIJF KANSHEBBERS OP BOERHAAVE BIOGRAFIE PRIJS 2021

Vijf auteurs zijn nog in de race voor het winnen van de Boerhaave Biografie Prijs 2021 voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper. Juryleden Prof. dr. G.C.G. (Trudy) Dehue, Prof. dr. F.H. (Frans) van Lunteren en Prof. dr. F.W. (Frans) Saris selecteerden na rijp beraad uit twaalf nominaties een shortlist van vijf titels. Het gaat om biografieën over wetenschappers, gepubliceerd in de periode 2018-2020. De shortlist bestaat uit:

  • Remieg Aerts, Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman (Prometheus, 2018)
  • Frits Berends en Dirk van Delft, Lorentz, gevierd fysicus, geboren verzoener (Prometheus, 2019)
  • Anne Kox, Hendrik Antoon Lorentz, natuurkundige 1853-1928. ‘Een levend kunstwerk’ (Balans, 2019)
  • Theo Mulder, De hersenverzamelaar. Het veelbewogen leven van Franz Joseph Gall (1758-1828) (Balans, 2019)
  • Johan Snel, De zeven levens van Abraham Kuyper. Portret van een ongrijpbaar staatsman (Prometheus, 2020)

De geselecteerde titels in deze shortlist omvatten een aansprekende verdeling over verschillende gebieden van wetenschap. Twee biografieën over een wereldberoemd natuurkundige, twee over prominente staatslieden en een biografie over een hersenonderzoeker en arts.

De winnaar van de Boerhaave Biografie Prijs 2021 wordt op vrijdag 5 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Haarlemse Hodshon huis bekend gemaakt en ontvangt de originele Boerhaave-medaille (naar een stempel uit 1869) en een geldbedrag van € 2.500,-.

 

De Boerhaave Biografie Prijs is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Rijksmuseum Boerhaave en sluit aan bij het toegenomen belang van het genre ‘biografie’ in de wetenschapsgeschiedenis. Hij wordt iedere drie jaar uitgereikt. In 2012 ging de prijs naar Kees Schuyt, auteur van Het spoor terug: J.B. Charles / W.H. Nagel 1910 - 1983 (Balans, 2010), in 2015 naar Patricia Faasse, auteur van Een beetje opstandigheid. Johanna Westerdijk. De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland (Atlas Contact, 2012) en in 2018 naar Jaap Verheul, auteur van De Atlantische pelgrim. John Lothrop Motley en de Amerikaanse ontdekking van Nederland (Boom 2017).

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen is opgericht in 1752 met als doel de wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Dit gebeurt in iedere periode op een eigentijdse manier, onder andere door het uitreiken van wetenschappelijke prijzen, het uitschrijven van prijsvragen en het organiseren van lezingen en symposia. De Maatschappij is sinds 1841 gevestigd in het monumentale Hodshon Huis aan het Spaarne in Haarlem.

Rijksmuseum Boerhaave toont de belangrijkste ontdekkingen en uitvindingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis en is Europees Museum van het Jaar 2019. Het museum heeft als visie om een zo breed mogelijk publiek te betrekken bij wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Zo ontstaat er meer begrip van wetenschap en de prestaties van onderzoek en innovatie.