Jong Talent Prijzen en ET Outreach Award

Op maandagmiddag 29 november zijn in drie online sessies 18 Jong Talent Afstudeerprijzen, 57 Jong Talent Aanmoedigingsprijzen en de ET Outreach Award uitgereikt. De livestream werd gevolgd door 444 belangstellenden (unieke kijkers!) uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, de Verenigde Staten, Japan, India, Sri Lanka, Taiwan, Australië en Zimbabwe. De prijsuitreikingen, met presentaties door alle afstudeerprijswinnaars, is hieronder na te kijken. Tevens zijn de juryrapporten in te zien. Veel kijk/leesplezier!

De Hollandsche Maatschappij Prijzen voor Jong Talent worden jaarlijks toegekend ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte vakken: Afstudeerprijzen ter bekroning van uitzonderlijke masterscripties of onderzoeksverslagen en Aanmoedigingsprijzen voor eerstejaarsstudenten met de beste studieresultaten. De ET Outreach Award heeft tot doel om “outreach” te bevorderen als één van de huidige verantwoordelijkheden van sterrenkundigen. MEER OVER DE PRIJZEN VAN DE KHMW

 

DE KHMW BEDANKT DE SPONSORS VAN DE PRIJZEN!

 

Sessie 1 - 14.00-15.00 uur

Opening en welkom door Louise Gunning-Schepers, voorzitter KHMW.

De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde (3.000 euro)

Laudatio door Tim de Zeeuw, hoogleraar theoretische sterrenkunde Universiteit Leiden, vml. directeur-generaal ESO, voor:

Prijswinnaar Ewoud Wempe Rijksuniversiteit Groningen voor zijn scriptie 'High-precision localisation of gravitationally lensed gravitational waves'.

Juryrapport De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde 2021 

ET Outreach Award (1.500 euro en bijdrage aan projectkosten van 3.500 euro)

Laudatio door Tim de Zeeuw, hoogleraar theoretische sterrenkunde Universiteit Leiden, vml. directeur-generaal ESO, voor:

Prijswinnaars Anniek Gloudemans, Sharon Diamant, Sanne van Gammeren, Katharina Immer, Violette Impellizzeri, Amy Louca, Frank Rensen, Martijn Wilhelm, Michelle Willebrands Universiteit Leiden voor hun project 'Climate and Astronomy - Design Your Own Alien'.

Juryrapport ET Outreach Award 2021

Presentatie door Eva Laplace over de voortgang van het project 'Tool for Understanding the Lives, Interiors, and Physics of Stars (TULIPS)' waarvoor zij in 2020 de ET Outreach Award toegekend kreeg.

Tata Steel Prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde (5.000 euro)

Laudatio door Jeroen van Beeck, Executive Officer to the Director R&D Tata Steel, voor:

Prijswinnaar Asif Hasan TU Delft voor zijn scriptie 'Thermal Turbulence in Variable Property Channel Flows: DNS and RAN'.

Jury Report Tata Steel Graduation Award for Mechanical Engineering and Materials Science 2021

Canon Aanmoedigingsprijzen Werktuigbouwkunde en materiaalkunde (3 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Lars Idema, Component Lead Canon Production Printing R&D, voor:

Prijswinnaars: Matthijs van den Broek TU Eindhoven, Peter Jongenburger TU Delft, Pepijn van Os Universiteit Twente.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

Vaderlandsch Fonds/Dorus Rijkers Fonds Aanmoedigingsprijzen Civiele en maritieme techniek (3 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Annette Schneemann, secretaris Samenwerkende Maritieme Fondsen, voor:

Prijswinnaars: Ellen Kok Universiteit Twente, Jochem Ribberink TU Delft, Ruben Wessendorp TU Delft.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

KHMW Aanmoedigingsprijzen Lucht- en ruimtevaarttechniek (2 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Ad IJzerman, secretaris natuurwetenschappen KHMW, voor:

Prijswinnaars: Gerben Drijfhout TU Delft, Mike Timmerman TU Delft.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

UITGELICHT Het zijn ambitieuze studenten met een goed gevoel voor balans tussen vrije tijd en studie: Gerben Drijfhout en Thomas Martens, twee van de 57 winnaars van de Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021. Gerben studeert Lucht- en Ruimtevaarttechniek  aan de TU Delft en Thomas Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente.

Thomas Martens 

“Niet alleen de techniek, maar ook de koppeling naar het menselijk lichaam en de medische wereld” spreekt Thomas Martens zo aan in het vakgebied van de prijs, Technology for Healthcare Solutions. Zijn interesse gaat vooral uit naar fysiologische signalen en systemen, zoals onderzoek naar de hersenen (EEG). Met name ook manipulatie van het zenuwstelsel, zoals deep brain stimulation (DBS).

Naast een drukke studie met resultaten van gemiddeld een 8,8 en een aantal tienen voor tentamens, neemt Thomas ook tijd voor ontspanning. Zo sport hij graag en zit hij in commissies bij zijn studie- en sportverenigingen.

Gerben Drijfhout

Dat Gerben Drijfhouts studie ook goed gaat, mag duidelijk zijn met zo’n mooie prijs. Zijn passie voor het vak blijkt ook uit zijn huidige inzet voor een studententeam dat onderzoekt hoe vliegtuigen op vloeibare waterstof kunnen gaan vliegen. Een ‘nieuw en uitdagend’ project volgens Gerben, “want om waterstof vloeibaar te krijgen, moet het naar een zeer lage temperatuur van -253 graden Celsius.” 

Waarom de keuze voor vloeibare waterstof? “Het belangrijkste verschil tussen vloeibare waterstof en gasvormige waterstof is dat vloeibare waterstof compacter is. Het is daardoor breder toepasbaar in vliegtuigen en dat is uiteindelijk goed voor het klimaat”, legt Gerben uit. Hij focust zich momenteel op een klein onbemand vliegtuig als test op kleine schaal.

Ook Gerben denkt aan een goede balans tussen ontspanning en studie. “Ik zet me in voor mijn studie, maar breng ook veel tijd door met vrienden in een studentenhotel. Daarbij heb ik een tijd intensief geroeid bij de studentensportvereniging.”

East-West Seed Afstudeerprijs voor Plantenwetenschappen (5.000 euro)

Laudatio door Ard Groot, Chairman East-West Seed, voor: 

Prijswinnaar Max Stassen Universiteit Utrecht voor zijn scriptie 'Coumarin communication along the microbiome-root-shoot axis'.

Juryrapport East-West Seed Afstudeerprijs voor Plantenwetenschappen 2021

Enza Zaden Afstudeerprijs voor Biologie (3.000 euro)

Laudatio door Jeroen Rouppe van der Voort, Research Manager IP & External Projects Enza Zaden, voor:

Prijswinnaar Loes Verkuil Universiteit Utrecht voor haar scriptie 'The potential for soil restoration and carbon storage on degraded land in Colombia through implementation of coffee agroforestry systems'.

Juryrapport Enza Zaden Afstudeerprijs voor Biologie 2021

Enza Zaden Aanmoedigingsprijzen Biologie (7 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Jeroen Rouppe van der Voort, Research Manager IP & External Projects Enza Zaden, voor:

Prijswinnaars: Luka Biemond Universiteit Utrecht, Julia Boogh Vrije Universiteit, Elena van Bunnik Wageningen University & Research, Laura Habets Radboud Universiteit, Sue de Ron Universiteit van Amsterdam, Mihai Simioniuc Rijksuniversiteit Groningen, Gijs van der Velden Universiteit Leiden.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

 

Sessie 2 - 15.30-16.30 uur

Opening en welkom door Ad IJzerman, secretaris natuurwetenschappen KHMW.

ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde (5.000 euro)

Laudatio door Sjoerd Verduyn Lunel, directeur en afdelingsmanager Deep UV System Performance ASML, voor:

Prijswinnaar Mark van den Bosch Universiteit Leiden voor zijn scriptie 'Delay Differential Equations Driven by Levy Processes of Finite Intensity: on the Existence of Invariant Measures for Mackey-Glass Type Equations. Including a comprehensive discussion on Stochastic Integration Theory for rightcontinuous Semimartingales'.

Juryrapport ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde 2021

UITGELICHT "Dus je gaat na je studie op de middelbare school werken als leraar wiskunde?” heeft masterstudent Mark van den Bosch (Wiskunde, Universiteit Leiden) al vaak te horen gekregen binnen zijn sociale netwerk. Dat je veel meer met wiskunde kunt doen, blijkt wel uit het verhaal van Mark. Hij heeft een brede interesse en is winnaar van de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde 2021. Hij is summa cum laude afgestudeerd en is nu PhD in Leiden.

“Er zijn heel veel soorten wiskunde. Een wiskundige kan zich onder andere bezighouden met dynamische (bijvoorbeeld natuurkundige, biologische of economische) fenomenen en problemen” legt Mark uit. Om maar een paar toepassingen te noemen: weersvoorspellingen, sportstatistieken en voorspellingen van aandelenkoersen. Die link van wiskunde met andere disciplines heeft bovenal zijn interesse.

Stochastiek en Dynamica

In zijn afstudeeronderzoek heeft Mark bestaande (verouderde) dynamische modellen realistischer gemaakt door kansberekening. Mark heeft bij deze eerdere modellen, waarmee je bijvoorbeeld het concentratieverloop van rode en witte bloedcellen (bij mens of dier) kan modelleren, ‘ruis’ toegevoegd (denk aan kleine invloeden van buitenaf). Mark vertelt over zijn nieuwe modellen: “Het is gelukt om te laten zien dat er nog steeds balans is, ondanks kleine ruis.”

ORTEC Aanmoedigingsprijzen Wiskunde en technische wiskunde (9 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Gerrit Timmer, CSO ORTEC, voor:

Prijswinnaars: Daniel Cortild Rijksuniversiteit Groningen, Gernt Hanskamp Universiteit Twente, Jippe Hoogeveen Universiteit Utrecht, Sebastian Kessler Universiteit van Amsterdam, Thijs de Kok Radboud Universiteit, Dominique Lawson Universiteit Leiden, Cor de Leeuw TU Eindhoven, Soroush Raeisi TU Delft, Lars Wagoner Vrije Universiteit.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

KNVI/KIVI Scriptieprijzen voor Informatica en Informatiekunde (1e prijs 3.000 euro, twee gedeelde 2e prijzen van elk 1.000 euro)

Laudatio door Sandra de Waart, secretaris KNVI en Robert ten Hoor, voorzitter afdeling Informatica KIVI, voor:

Prijswinnaar Maaike Los Rijksuniversiteit Groningen (gedeelde 2e prijs) voor haar scriptie 'Choosing Fair Committees and Budgets: Proportionality in Multi-Winner Elections and Participatory Budgeting'.

Prijswinnaar Dominik Wehr Universiteit van Amsterdam (gedeelde 2e prijs) voor zijn scriptie 'An Abstract Framework for the Analysis of Cyclic Derivations'.

Prijswinnaar Zhaiyu Chen TU Delft (1e prijs) voor zijn scriptie 'Learning to Reconstruct Compact Building Models from Point Clouds'.

Juryrapport KNVI KIVI Scriptieprijzen voor Informatica en Informatiekunde 2021

KNVI/KIVI Aanmoedigingsprijzen Informatica & technische informatica (9 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Sandra de Waart, secretaris KNVI en Robert ter Hoor, voorzitter afdeling Informatica KIVI, voor:

Prijswinnaars: Bozhidar Andonov TU Delft, Henk Berendsen Radboud Universiteit, Thierry Blankenstein Universiteit van Amsterdam, Channa Dias Perera Rijksuniversiteit Groningen, Silas de Graaf Universiteit Twente, Zsófia Katona Vrije Universiteit, Joost van der Laan Universiteit Utrecht, Nidhish Shah TU Eindhoven, Lieke Vertegaal Universiteit Leiden.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

Philips Afstudeerprijs Data Science and Artificial Intelligence in Health Care (3.000 euro)

Laudatio door Milan Petkovic, Department head AI Data Science & Digital Twin Philips, voor:

Prijswinnaar Mick van der Spoel Tilburg University voor zijn scriptie 'Conditional Generative Deep Learning Models for Image-to-Image Translation in Magnetic Resonance Neuroimaging'.

Juryrapport Philips Afstudeerprijs Data Science and Artificial Intelligence in Health Care 2021

Philips Afstudeerprijs Technology for Healthcare Solutions (3.000 euro)

Laudatio door Michel van Bruggen, Head Image-Guided Therapy (IGT) and Ultrasound (US) Devices and Systems Philips, voor:

Prijswinnaar Vera Kortman TU Delft voor haar scriptie 'A Suction Based Tissue Gripper for Minimal Invasive Surgery'.

Juryrapport Philips Afstudeerprijs Technology for Healthcare Solutions 2021

Philips Aanmoedigingsprijzen Technology for Healthcare Solutions (3 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Milan Petkovic, Department Head AI Data Science & Digital Twin Philips voor:

Prijswinnaars: Marijn de Lange TU Eindhoven, Thomas Martens Universiteit Twente, Cole Onorati Rijksuniversiteit Groningen.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

Koninklijke Van Wijhe Verf Afstudeerprijs voor Chemie en Procestechnologie (3.000 euro)

Laudatio door Ron Hulst, R&D manager Koninklijke Van Wijhe Verf, voor:

Prijswinnaar Max Schelling TU Eindhoven voor zijn scriptie 'The effect of depletion interactions on the phase behavior of colloidal dispersions. Theoretical and experimental investigations'.

Juryrapport Koninklijke Van Wijhe Verf Afstudeerprijs voor Chemie en Procestechnologie 2021

VNCI Aanmoedigingsprijzen Chemische technologie (3 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Erik Verbrugge, Innovation Manager VNCI, voor:

Prijswinnaars: Fabienne Burkard Rijksuniversiteit Groningen, Phu Minh Lu Universiteit Twente, Lize Versluis TU Eindhoven.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

 

Sessie 3 - 17.00-18.00 uur

Opening en welkom door Linda Hovius, ondervoorzitter KHMW.

Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde (1e prijs 3.000 euro, 2e prijs 2.000 euro, 3e prijs 1.000 euro)

Laudatio door Paul Mak, Lead Process Integrator Shell Project & Technology, voor:

Prijswinnaar Marnix Wiechers Rijksuniversiteit Groningen (3e prijs) voor zijn scriptie 'Investigating the Efficiency Losses in Cs2AgBiBr6 Perovskite Solar Cells. Simulated and Experimental Device Architecture Optimisation'.

Prijswinnaar Karlijn Kruiswijk Universiteit Leiden (2e prijs) voor haar scriptie 'Effective action, Particle Production and Backreaction in Cosmology'.

Prijswinnaar Tim de Wild Rijksuniversiteit Groningen (1e prijs) voor zijn scriptie 'Secondary Non-Gaussianities in the 21-Centimeter Signal during the Dark Ages'.

Juryrapport Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde 2021

Shell Aanmoedigingsprijzen Scheikunde (6 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Paul Mak, Lead Process Integrator Shell Project & Technology, voor:

Prijswinnaars: Iris Blommestein TU Delft / Universiteit Leiden, Emmanuel Goerens Radboud Universiteit, Alexander Lenze Rijksuniversiteit Groningen, Maurits Mastwijk Universiteit Utrecht, Mike Meulendijks Universiteit van Amsterdam / Vrije Universiteit, Darcy Reynolds TU Delft / Universiteit Leiden.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

Lorentz Afstudeerprijs voor Theoretische Natuurkunde (3.000 euro)

Laudatio door Carlo Beenakker, voorzitter commissie wetenschappelijke bestedingen Lorentzfonds, voor:

Prijswinnaar Jordi Weggemans Universiteit Twente voor zijn scriptie 'Solving Correlation Clustering with the Quantum Approximate Optimisation Algorithm'.

Juryrapport Lorentz Afstudeerprijs voor Theoretische Natuurkunde 2021

Stichting Physica Aanmoedigingsprijzen Natuurkunde en technische natuurkunde (8 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Piet Mulders, penningmeester Stichting Physica, voor:

Prijswinnaars: Nino Corak TU Delft, Lisa Eij Universiteit Utrecht, Berit Kooter Universiteit van Amsterdam / Vrije Universiteit, Natálie Koscelanská Rijksuniversiteit Groningen, Wouter Leenen Radboud Universiteit, Tobias Lewerissa Universiteit Leiden, Raoul Sanches TU Eindhoven, Naomi Spier Universiteit Twente.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

Pfizer Prijzen voor Life Sciences (1e prijs 3.000 euro, 2e prijs 2.000 euro, 3e prijs 1.000 euro)

Laudatio door Marc Kaptein, medisch directeur Pfizer, voor:

Prijswinnaar Sophie Mastenbroek Universiteit van Amsterdam (3e prijs) voor haar scriptie 'The contribution of neurodegenerative, glial-related, and inflammatory CSF biomarkers to brain and cognitive resilience against tau pathology in Alzheimer’s disease'.

Prijswinnaar Marius Messemaker Universiteit Utrecht (2e prijs) voor zijn scriptie 'Mapping cell states in response to immunotherapy in cancer patients and tumour-bearing mouse models using single-cell analysis'.

Prijswinnaar Sabine Straathof Universiteit van Amsterdam (1e prijs) voor haar scriptie 'Lysozyme peptide fingerprinting by engineered Aerolysin nanopore'.

Juryrapport Pfizer Prijzen voor Life Sciences 2021

UITGELICHT Ieder levend wezen heeft uniek weefsel, opgebouwd uit cellen die eiwitten bevatten. Masterstudent Sabine Straathof (Biomedical Sciences, UvA) onderzocht in haar afstudeeronderzoek hoe de wetenschap die unieke samenstellingen van eiwitten, fingerprints, kan meten. Daarmee won zij de eerste prijs van de Pfizer Prijzen voor Life Sciences. Sabine is cum laude afgestudeerd en is nu PhD in Groningen (RUG).

Het resultaat van Sabines onderzoek is een techniek die bijvoorbeeld in tegenstelling tot de Covid antigeentest, meerdere verschillende virussen zou kunnen identificeren aan de hand van hun unieke eiwit-fingerprint. Denk naast covid aan een gewone griep, maar ook aan bijvoorbeeld hepatitis.

Team van Nobelprijswinnaar Frances Arnold

Sabine is voor haar onderzoek naar Californië gegaan en zat in het team van Frances Arnold, Nobelprijswinnaar scheikunde 2018. Daar heeft Sabine veel geleerd, zo vertelde ze: "in het team van Frances Arnold en collega’s heb ik bijv. leren schrijven, ze nemen je mee naar een hoog niveau".

KNMP Aanmoedigingsprijzen Farmacie of (bio)farmaceutische wetenschappen (4 prijzen van elk 500 euro)

Laudatio door Nicole Hunfeld, vicevoorzitter en penningmeester KNMP-bestuur, voor:

Prijswinnaars: Daan Bijker Rijksuniversiteit Groningen, Thom van Gemeren Vrije Universiteit, Willemijn van der Heijden Universiteit Leiden, Raghad Kasas Universiteit Utrecht.

Verslag Jury Jong Talent Aanmoedigingsprijzen 2021

 

DE KHMW ZIET ERNAAR UIT PRIJSWINNAARS EN SPONSORS OP EEN LATER MOMENT ALSNOG IN HET HODSHON HUIS TE KUNNEN VERWELKOMEN!