Zowel de prijs voor het beste profielwerkstuk HAVO als voor het beste profielwerkstuk VWO ging dit jaar naar leerlingen van het Coornhert.
Op donderdagmiddag 16 april werden de jaarlijkse profielwerkstukprijzen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen uitgereikt door Alexander Rinnooy Kan. Jurylid Jan Spoelder voerde de spanning op door voor de bekendmaking van de winnaars voor de bekendmaking van de winnaars elk werkstuk uitvoerig te voorzien van jurycommentaar.
De eervolle vermelding voor HAVO ging naar naar het werkstuk De gevaren van een uitbarsting van de Vesuvius van Jochem Veerman van het Mendelcollegedie heeft laten zien dat een HAVO-leerling in staat is om een zeer goed geschreven en informatief werkstuk op VWO-niveau te maken!
De eervolle vermelding voor VWO ging naar het werkstuk Edmund Husserls filosofie van de logica van Daniel de Vries van het Gymnasium Felisenumdie een opmerkelijk ambitieus onderwerp heeft gekozen door voor Husserl te kiezenzeker niet de gemakkelijkste filosoof. Een heel bijzondere prestatie!
De eerste prijs voor de HAVO-inzendingen werd toegekend aan Ellis van Keulen en Mandy van Dam van het Coornhert Lyceum voor hun mooie PWS Biobrandstof uit Algen. Hun werkstuk heeft niet alleen maatschappelijke relevantie. Het werd ook heel helder opgeschreven. De jury hoopt dat hun reis naar Wageningen een voortgezette studie dichterbij heeft gebracht.
Ten slotte maakte de jury met veel genoegen de maker van het winnende profielwerkstuk VWO bekend: Tim Trussnereveneens leerling van het Coornhert Lyceum die met zijn werkstuk Kunstmatig Leven en Kunstmatige Neurale Netwerken grote indruk maaktomdat het niet alleen op academisch niveau maar ook behoorlijk toegankelijk geschreven is. Een van de juryleden gaf dit werkstuk aan het eind van de bespreking dan ook spontaan een tien!
De KHMW en juryleden Jan SpoelderTon Nijhuis en Rina van Opstal feliciteren alle winnaars!
Alle genomineerden ontvingen na afloop het boek ‘Encyclopedie van misvattingen’ door gastspreker Hans van Maanen. Bent u er van overtuigd dat de Rijn bij Lobith ons land binnenkomt en dat suiker in de benzinetank een auto onklaar maakt? Dan is dit boek wat voor u. Hans van Maanen is wetenschapsjournalist en publicist. Hij schreef een tiental populairwetenschappelijke boeken.
Het volledige juryrapport én de winnende profielwerkstukken zijn hieronder in te zien.