De Jonge Akademie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen reikten op vrijdag 23 november jl. voor de tweede keer de Nationale Postdocprijs uit. Winnaar is Dr. Eddie Brummelman. Hij ontving deze prijs voor zijn werk als postdoc onderzoeker binnen het Research Institute of Child Development and Education aan de Universiteit van Amsterdam. De prijs, een oorkonde en een geldbedrag van € 10.000, werd aan hem overhandigd tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis in Amsterdam door Belle Derks, voorzitter van DJA en Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de KHMW.

In zijn onderzoek kijkt Eddie Brummelman naar hoe ouders hun kinderen zelfwaardering proberen aan te leren. Zelfwaardering wordt gezien als de basis van een gelukkig en succesvol leven, maar wat Brummelmans onderzoek laat zien is dat er ook dingen mis kunnen gaan: met name kinderen op een voetstuk zetten en ze vertellen hoe speciaal en bijzonder ze zijn kan averechtse gevolgen hebben en bijvoorbeeld narcistische trekken aanwakkeren.

Het rapport van de jury, bestaande uit Prof. dr. Patricia Dankers (TU/e), Prof. dr. Lude Franke (RUG), Dr. Barbora Hola (VU) en Prof. dr. Christian Lange (UU), kunt u hieronder inzien.

Laudatio Eddie Brummelman

De Nationale Postdocprijs wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door DJA en de KHMW, als stimulering voor postdoc onderzoekers voor het uitvoeren van excellent wetenschappelijk onderzoek met (potentieel) grote maatschappelijke impact. De Prijs wordt afwisselend toegekend aan één postdoc op alfa/gamma, respectievelijk bèta/medisch gebied.