De debatavond op donderdag 12 oktober, georganiseerd door de KHMW in samenwerking met NRC had als thema Wat zal de belangrijkste wetenschappelijk doorbraak zijn in de 21e eeuw? Voor een volle zaal leidde Monique Snoeijen de discussie met spreker Hendrik Spiering en panelleden Rosanne Hertzberger, Stan Bentvelsen en Wouter van Noort.

 

Uit de 52 inzendingen voor de essayprijsvraag met hetzelfde thema werd als winnaar gekozen Gijsbert Werner met zijn essay Het einde van de menselijke uniciteit. In dit essay beschrijft Werner de evolutie van ons denken, waarin de plaats van de mensheid als ‘het doel van de schepping in het centrum van het universum’ in de loop van de geschiedenis is gedegradeerd naar een ‘relatief betekenisloze soort, op een onopmerkelijke planeet, in een oneindig universum’. Het werd zaterdag 14 oktober gepubliceerd in de opiniebijlage van NRC.

Onder de inzendingen waren dit jaar een tiental essays geschreven door leerlingen van het Regius College uit Schagen. Sophie van Beekveld kreeg binnen deze groep een eervolle vermelding. Zij schreef een essay over mijn eiwittenplant. Een nieuw - met behulp van gentech - tot stand gekomen eiwitrijk gewas dat de klimaatproblemen op deze planeet voorgoed zou kunnen oplossen door een goed alternatief voor dierlijk te bieden.

Beide essays zijn gepubliceerd in een boekje dat te bestellen is via het secretariaat van de KHMW secretaris@khmw.nl en als pdf is in te zien op de website onder KHMW/publicaties Bekroonde essays 2017