Op vrijdag 10 juni werd de Veegens Prijs 2022 uitgereikt aan Dr. Lauren Lauret voor haar proefschrift "Regentenwerk. Vergaderen in de Staten-Generaal en de Tweede Kamer, 1750-1850" (Universiteit Leiden, juni 2020).

De laudatio werd uitgesproken door jurylid Prof. dr. Joop van den Berg, em. hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Universiteit Leiden, em. hoogleraar parlementair stelsel aan de Universiteit Maastricht en oud-lid Eerste Kamer. Juryrapport D.J. Veegens Prijs 2022

De prijs werd uitgereikt door KHMW-bestuurslid Drs. Henk de Jong (rechts) en Mr. Jan Peter Weitenberg (links), voorzitter van de Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel, sponsor van de Dirk Jacob Veegens Prijs sinds 1982.

De prijsuitreiking, met een prachtige presentatie door de prijswinnaar over haar bekroonde werk, werd live gestreamd en is na te kijken op het YouTube kanaal van de KHMW

Meer weten? Lees dan de handelseditie van het bekroonde proefschrift uitgegeven bij Prometheus. 

 

Interview Lauren Lauret, winnaar Veegens prijs 2022

“De D.J. Veegens prijs kwam vrij onverwacht. Mijn promotor adviseerde me om meteen na de voordracht te vergeten dat ik meedeed, dan zou het echt een verrassing zijn. En dat was het.” Aan het woord is prijswinnaar Lauren Lauret, die een proefschrift schreef over de vergaderpraktijken van de Staten-Generaal uit de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vergeleken met die van de Tweede Kamer in de eerste helft van de 19e eeuw.

Een stage bij het Huygens ING bracht haar op de restauratie van de Staten-Generaal als onderwerp. Toen ze aangaf interesse te hebben in een onderzoek naar een latere periode van de Staten-Generaal, bleek er precies een vraag in de wetenschap te spelen. NWO had een aanvraag van hoogleraren Judith Pollmann en Henk te Velde gehonoreerd over diezelfde periode. Lauret werd door het tweetal geadopteerd en zo leidde deze samenloop van omstandigheden tot haar proefschrift.

Het onderwerp ligt haar na aan het hart. “Mijn onderzoek toont aan dat je nog meer leven in het parlement ziet als je kijkt vanuit het perspectief van de vroegmoderne vergaderpraktijk. Ze waren heel gedegen aan het werk, ook al was er nog geen levendig debat.” Lauret vertelt over een uitspraak van ‘een van haar favoriete regenten’ en dat ze een dansje deed als er een mooi geschreven dagboek boven kwam drijven. Ze smulde van de 19e-eeuwers die met een goede pen beschreven wat er gefluisterd werd in de bankjes.

Na haar proefschrift was ze nog helemaal niet klaar met de regenten. Het dagboek van Willem de Clercq, directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), bracht Lauret op het idee om de invloed van terugkerende regentenfamilies uit de koloniën op het Nederlandse bestuur te onderzoeken. Van NWO ontving ze een Rubiconbeurs voor haar onderzoek. Ze doet dat vanuit Londen, “omdat de geschiedschrijving over het koloniale tijdperk in Groot-Brittannië ver voorloopt op de Nederlandse.”

In Groot-Brittannië is een ‘cost of living crisis’ gaande, dus het prijzengeld komt goed van pas. Bovendien wil Lauret voor haar onderzoek graag naar de Bovenwindse Eilanden, Suriname en Indonesië reizen. Zo kan ze ook zelf aan den lijve ondervinden hoe de drukkende hitte voelt, die regenten omschrijven.

Interview door Nicoline van Slingelandt