ESSAYPRIJSVRAAG CORONA

Corona heeft het afgelopen half jaar ons aller levens ingrijpend veranderd. Zeker dat van degenen die zelf ziek werden of iemand in de nabije omgeving verloren. Maar ook de levens van degenen die niet of minder direct met het virus zijn geconfronteerd, namen in maart een onverwachte wending. Velen van ons gingen thuiswerken, ontdekten de natuur om ons heen en hadden ampel tijd voor introspectie. Anderen moesten vol aan de bak, in ziekenhuis of laboratorium of werden volledig opgeslurpt door Zoom of Teams.

Of met de komst van corona ook een beklijvend ‘nieuw normaal’ is ontstaan, is de vraag. Maar corona en de bijbehorende beperkingen zullen bij velen van u hebben geleid tot nieuwe filosofische of sociologische inzichten. Over hoe iets miniems (het virus is een tienduizendste van een millimeter) 7 miljard mensen zijn wil kan opleggen. Over hoe zorgvuldig – of traag – de wetenschap tot consensus komt. Over de inschikkelijkheid van de homo sapiens. Over de gretigheid van politici om hun macht op te leggen – en niet meer in te schikken. En wellicht dat de geïntensiveerde of juist opeens afwezige contacten met (klein)kinderen, (groot)ouders of anderen u tot nieuwe pedagogische dan wel psychologische inzichten hebben gebracht.

DOE MEE EN VERWERF EEUWIGE ROEM

U hebt vast en zeker eigen observaties over (de gevolgen van) corona. Het leek het bestuur van de KHMW een mooi idee om directeuren en leden van de KHMW en alumni van de Nationale DenkTank uit te nodigen om hun gedachten en inzichten op schrift te stellen, in een essay van maximaal 1.000 woorden. We maken er meteen maar een prijsvraag van. De beste drie essays worden beloond met publicatie op de website. De winnende bijdrage zal bovendien worden aangeboden aan het Nationaal Archief, dat het zal toevoegen aan de ‘hotspot’-collectie in het teken van corona. Eeuwige roem lonkt, dus!

Bij voldoende voor publicatie geschikte inzendingen bundelen we ze tot een boekje.

DE JURY

De jury van de essayprijsvraag bestaat uit KHMW-directeuren Plien van Albada, directeur/uitgever Uitgeverij Balans, Claartje Kruijff, predikant Remonstranten Naarden/Bussum en oecumenische Dominicuskerk Amsterdam, René van Rijckevorsel, bestuurslid KHMW en adjunct hoofdredacteur Elsevier Weekblad, Sander van Walsum, redacteur/commentator De Volkskrant, en Nationale DenkTank alumnus Gabriël van Rosmalen.

ESSAY INSTUREN

U kunt uw essay van max. 1.000 woorden tot en met 10 januari sturen aan secretaris@khmw.nl o.v.v. essayprijsvraag corona.

De winnaars ontvangen begin 2021 bericht.