De Nederlandse Data Science Prijzen zijn in het leven geroepen om uitzonderlijk innovatief ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van data science in de schijnwerpers te zetten. De initiatiefnemers – de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) – willen hiermee Nederland op de kaart zetten als hét data science-land bij uitstek.

De organisatie stelt met medewerking van AIMMS, Lubbers De Jong, KPMG en Ortec drie prijzen ter beschikking. De Anthony Fokker Prijs voor startups beloont ondernemingen die korter dan vijf jaar bestaan en op innovatieve wijze data science toepassen. De Hendrik Lorentz Prijs is bedoeld voor een organisatie binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. De Gerrit van Dijk Prijs wordt uitgereikt aan een promovendus. De prijs wordt toegekend op basis van het ingezonden proefschrift. 

De uitreiking van de prijzen vond plaats op 12 juni in de aula van de UvA in Amsterdam. Na een welkomswoord door rector magnificus Karen Maex, sprak Cathy O'Neil, auteur van de wereldwijde bestseller ‘Weapons of Math Destruction’, over de gevaren van Big Data en algoritmiek. Naar aanleiding van haar komst verschenen twee interviews, in de Volkskrant op 19 juni en in NRC op 3 juli. De paneldiscussie ‘How to encourage the good, discourage the bad and punish the ugly’ met Cathy O’Neil, Nico van Eijk, Sander Klous, Dick den Hertog en Maarten de Rijke werd geleid door Marc Salomon, bestuurslid van de BDA.

Prijswinnaars 2018 zijn: DigiBio (startup), CQM & Volker Inspectation (institutional) en Dong Ngyuen (science). De prijzen werden uitgereikt door Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de KHMW. De winnaars werden toegesproken door juryleden Jos Baeten, Peter Tindemans en Derk Haank. Meer informatie over de prijswinnaars vindt u op de website van de Nederlandse Data Science Prijzen.

Een foto-impressie: