Op donderdag 22 april vond voor de negende keer de uitreiking plaats van het Nederlandse L'Oréal-Unesco beurzenprogramma 'For Women in Science' (FWIS). Onder het motto The world needs science, science needs women kregen twee uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers op het gebied van life sciences een onderzoeksbeurs van € 25.000,-. Daarnaast werden er drie Rising Talent beurzen voor aanstormende talenten uitgereikt. Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, verrichtte de uitreiking. Het FWIS-programma is een samenwerking tussen L'Oréal Nederland, de Nederlandse Unesco Commissie, Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS), het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH), en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

De laureaten
De winnaars van de FWIS-beurzen 2021 zijn Jorien Treur en Anne Rios. Beiden krijgen een beurs voor een onderzoeksverblijf aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam voor de duur van een semester. Vrijgesteld van reguliere werkzaamheden zoals onderwijs, administratieve en klinische taken, kunnen zij zich hier volledig richten op wetenschappelijke verdieping, bijvoorbeeld op het schrijven van wetenschappelijke publicaties of subsidieaanvragen.

Jorien Treur, in 2016 gepromoveerd op de invloed van genetische en omgevingsfactoren op middelengebruik, werkt bij de afdeling psychiatrie van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Hier onderzoekt zij het verband tussen middelengebruik (roken, alcohol, cannabis) en psychiatrische klachten. Door gegevens van zeer grote groepen mensen te analyseren probeert zij te achterhalen of middelengebruik leidt tot psychiatrische problemen of juist andersom, of psychiatrische problemen leiden tot meer middelengebruik.

Anne Rios, gepromoveerd in 2011, is projectleider en hoofd van het Princess Maxima Imaging Center in Utrecht. Samen met haar team ontwikkelt en gebruikt zij beeldvormende technieken om de kennis over kinderkanker te verbeteren en nieuwe behandelingen te kunnen voorstellen.

Rising Talents
De winnaars van de Rising Talent Prize 2021 zijn: Sara Issaoun, Ymkje Anna de Vries en Ziena Abdulrahman. Hun beurzen zijn bestemd voor onderzoeksgerelateerde activiteiten.

De nummer één van de FWIS-Rising Talent Prize 2021 is promovendus en sterrenkundige Sara Issaoun van de Radboud Universiteit in Nijmegen; zij ontvangt € 3.500,- plus een nominatie voor het internationale Rising Talents programma van 'For Women in Science'. Issaoun onderzoekt de werking van magnetische velden rondom zwarte gaten.

De winnaar van de tweede prijs is Ymkje Anna de Vries, onderzoeker en docent aan de faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij krijgt € 2.000,-. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met depressies bij jongeren en in het bijzonder met de effectiviteit van het toedienen van antidepressiva en de gevolgen daarvan.

De derde prijs ter waarde van € 1.000,- is voor Ziena Abdulrahman, promovendus bij de afdelingen gynaecologie, medische oncologie en pathologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze onderzoekt tumorimmunologie en immuuntherapie, met name in HPV-geassocieerde tumoren.

JURYRAPPORT FWIS 2021

Glazen plafond
Initiatieven als 'For Women in Science' blijven hard nodig. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek is er nog altijd sprake van een glazen plafond: Nederland telt 24,2% vrouwelijke hoogleraren, zo blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2020. Daarmee is er nog steeds een grote ondervertegenwoordiging van vrouwen in de hoogste regionen van de wetenschap en staat Nederland op plek 24 van de 27 EU-landen. Als het aantal in de toekomst niet sneller stijgt zal het nog tot 2041 duren voordat evenredigheid is bereikt.

LIVESTREAM NAKIJKEN