Haarlem, 17 november 2017- De eerste Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving gaat naar het initiatief Leer je buren kennen, een initiatief van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Het initiatief is erop gericht om leerlingen van ROC’s (Regionale Opleidingscentra) op een ontspannen en persoonlijke manier kennis te laten maken met joden teneinde elkaar beter te leren kennen en vooroordelen bespreekbaar te maken. 

De Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving is bestemd voor een persoon of organisatie in Nederland die door een wetenschappelijk of maatschappelijk initiatief de samenhang en het onderling vertrouwen in de samenleving bevordert.

De prijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, is ingesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, bestaat uit een bedrag van € 100.000,- en dient vooral te worden besteed aan verdere toepassing, wetenschappelijke onderbouwing en/of opschaling van het bekroonde initiatief. De prijs is voor een periode van tien jaar mogelijk gemaakt door een familieschenking aan het Jan Brouwer Fonds.

Jury Brouwer Prijs 2017
Marlies Veldhuijzen van Zanten, voorzitter van het Jan Brouwer Fonds, tevens juryvoorzitter,
José van Dijck, president KNAW en universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht,
Pim van der Feltz, CEO Google Benelux,
Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting,
Paul Scheffer, hoogleraar Europese Studies Tilburg University en Universiteit van Amsterdam,
Arend Soeteman, secretaris geestes- en maatschappijwetenschappen van de Maatschappij en emeritus hoogleraar rechtsfilosofie Vrije Universiteit, 
Margot Weijnen, hoogleraar proces- en energietechnologie Technische Universiteit Delft.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, het oudste ‘geleerde genootschap’ in Nederland, is opgericht in 1752 met als doel de wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Dit gebeurt in iedere periode op een eigentijdse manier, onder andere door het uitreiken van wetenschappelijke prijzen, het uitschrijven van prijsvragen en het organiseren van lezingen en symposia. Voorzitter van de Maatschappij is Louise Gunning-Schepers. De Maatschappij is sinds 1841 gevestigd in het monumentale Hodshon Huis in Haarlem.

De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 20 november a.s. om 15.30 uur in het Hodshon Huis in Haarlem.  

Vanwege de toekenning van de prijs verschijnt op 17 november in de Volkskrant een artikel over Leer je buren kennen.