Op 29 november werden in het Hodshon Huis de Nederlandse For Women in Science-beurzen uitgereikt aan twee vrouwelijke wetenschappers.

Tijdens de feestelijke uitreiking gepresenteerd door Eva Jinek ontvingen topwetenschappers Carlijn Kamphuis en Maeike Zijlmans beurzen ter waarde van 25.000 euro voor hun onderzoek op het gebied van Life Sciences. Hiermee  krijgen zij de kans om te werken aan hun onderzoek bij het prestigieuze Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Louise Gunning, voorzitter KHMW: “Aandacht voor meer vrouwen in de wetenschap vind ik van groot belang. Heel fijn dat wij de uitreiking van deze beurzen bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen hebben mogen hosten.".

Het Nederlandse L’Oréal-Unesco For Women in Science Beurs Programma bestaat elk jaar uit twee beurzen van maximaal € 25.000 toegekend aan excellente vrouwelijke wetenschappers in de periode tot tien jaar na hun promotie (niveau vidi), op het gebied van Life Sciences. De deelname van vrouwen aan het wetenschappelijk onderzoek is van essentieel belang voor de economische, sociale en culturele ontwikkeling van een land. Zelfs al behalen vrouwen tegenwoordig het hoogste academische niveau dan zijn ze nog steeds ondervertegenwoordigd. Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland is 16.3%, dit zet Nederland op de 4e plek van onder op Europees niveau. De L’Oréal-Unesco For Women in Science Beurzen worden jaarlijks uitgereikt met steun van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke hoogleraren (LNVH). Deze beurzen zijn bestemd voor een onderzoeksverblijf van 3 of 5 maanden op de NIAS campus om aan het schrijven van wetenschappelijke artikelen te werken.

Het internationale programma For Women in Science is een samenwerking tussen l’Oréal en UNESCO, met als motto ‘The world needs more science, science needs women’. Het programma bestaat sinds 1998 en reikt prijzen uit aan uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers op het gebied van life sciences. Anno 2016 zijn al meer dan 2.000 excellente wetenschappers uit 110 landen geholpen met het programma. In 50 landen worden nationale en regionale beurzen aangeboden.

Meer weten over de laureaten? Bekijk dan hun videopresentaties.

 

Dr. M. (Maieke) Zijlmans (1978) is onderzoeker en neuroloog bij het UMC Utrecht en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland. Met haar onderzoek naar het achterhalen van het ontstaan van epilepsie en het signaal wat daaraan ten grondslag ligt, heeft ze als doel dat meer mensen genezen kunnen worden met epilepsiechirurgie.

Dr. C.B.M. (Carlijn) Kamphuis (1979) is universitair docent bij de onderzoeksgroep Healthy Urban Living aan de afdeling Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Met haar onderzoek naar de leefomgeving, gezond gedrag en gezondheid wil ze inzicht krijgen in hoe de inrichting van steden kan bijdragen aan een betere volksgezondheid en kleinere sociaaleconomische gezondheidsverschillen.