Brandon ontving de prijs voor zijn dissertatie Masters of War. State capital and military enterprise in the Dutch cycle of accumulation (1600-1795)UvA januari 2013.
De prijs werd uitgereikt op dinsdagmiddag 3 juni in het Hodshon Huis door Mr. P.A. Wackie EystenDe prijs werd uitgereikt op dinsdagmiddag 3 juni in het Hodshon Huis door Mr. P.A. Wackie Eystenvoorzitter van de Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.
De laudatio werd uitgesproken door jurylid Mevrouw Prof. dr. J.S. Pollmannhoogleraar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden: Alszoals Tilly zeioorlog de staat maakten de staat de oorloghoe kan het dan dat de Republiek der Verenigde Nederlanden bijna twee eeuwen lang zoveel en met zoveel succes oorlog voerdezonder dat de staat er sterker van werd? Pepijn Brandon zocht een nieuwe verklaring voor het raadsel van de Republieken vindt deze in de verstrengeling van de oorlogvoering met de belangen van de handelselite in de Republiek. Lees meer in onderstaand juryrapport.
Van de dissertatie verschijnt later dit jaar een handelseditie bij uitgeverij Brill en tevens een paperback editie bij de Amerikaanse uitgeverij Haymarket.
De Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel stelt elke twee jaar de Dirk Jacob Veegens Prijs van € 12.500- beschik­baar ter bekroning van oorspronkelijk promotieonderzoek op het gebied van de economischepolitieke en/of sociale geschiedenis van Nederland. In het bijzonder komt voor bekroning dat onderzoek in aanmerking dat vanuit een historisch perspectief bijdraagt tot een dieper inzicht in ontwikkelingen die voor Nederland in de huidige tijd relevant zijn.
politieke en/of sociale geschiedenis van Nederland. In het bijzonder komt voor bekroning dat onderzoek in aanmerking dat vanuit een historisch perspectief bijdraagt tot een dieper inzicht in ontwikkelingen die voor Nederland in de huidige tijd relevant zijn.