Op dinsdag 30 oktober werd deze Prijs van 50.000 Euro uitgereikt aan Dr. C.G.M. Snoek (UvA) voor zijn onderzoek naar beeldzoekmachines.
De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek wordt beschikbaar gesteld door ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen ter bekroning van onderzoek op het gebied van de ICT. Het prijzengeld is vrij te besteden voor onderzoek in de ICT. De Prijs is bedoeld voor een veelbelovende ter bekroning van onderzoek op het gebied van de ICT. Het prijzengeld is vrij te besteden voor onderzoek in de ICT. De Prijs is bedoeld voor een veelbelovende talentvollejonge wetenschapper. Een wetenschappelijk onderzoekerniet ouder dan veertig jaardie vernieuwend onderzoek op zijn/haar naam heeft staan of die verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. De Prijs is een eerbetoon aan zijn/haar persoon en tevens bedoeld als promotie van het vakgebied ICT.
Cees Snoek is in 2005 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het proefschrift “The Authoring Metaphor to Machine Understanding of Multimedia”. Sinds zijn promotie is hij trekker van het UvA-team dat werkt aan de succesvolle MediaMill Semantic Video Search Engine. Hij heeft hiermee nationaal en internationaal furore gemaakt en met zijn onderzoek belangrijke doorbraken op ICT-gebied gerealiseerd.
Videobeelden op het internet zijn alleen vindbaar als mensen van tevoren de inhoud annoteren met tekst. Dit wordt vaak niet gedaan waardoor filmpjes niet gevonden kunnen worden. Daarom richt het onderzoek van Cees Snoek zich op het vertalen van “pixels in woorden”: onbeschreven videobeelden worden geannoteerd op basis van herkende personenobjectenscènes en hun interactie. De kern van zijn beeldzoekmachine is een algoritme dat tastbare voorwerpen (zoals een auto of berg) of visuele concepten (zoals herfst of feest) kan herkennen. Het herkennen van dit soort concepten is erg lastigmaar mede dankzij het onderzoek van Cees Snoek enorm verbeterd in de afgelopen 10 jaar.
De jurybestaande uit Prof. dr. ir. W.M.P. van der Aalsthoogleraar informatiesystemen (TUE)Prof. dr. P.M.G. Apershoogleraar informatica UT en Prof. dr. H.P. Barendregthoogleraar grondslagen van de wiskunde en informatica (RUN)was onder de indruk van de kwaliteit en omvang van het werk van Cees Snoek. De jury was unaniem in het oordeel dat Cees Snoek behoort tot de absolute top van zijn generatie.
De prijs werd uitgereikt door Prof. dr. ir. A.W.M. Smeuldersvoorzitter IPNDr. R.C. van der Drift hoofd Informatica NWO Exacte Wetenschappen en Prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kanvoorzitter KHMW.
hoogleraar informatica UT en Prof. dr. H.P. Barendregthoogleraar grondslagen van de wiskunde en informatica (RUN)was onder de indruk van de kwaliteit en omvang van het werk van Cees Snoek. De jury was unaniem in het oordeel dat Cees Snoek behoort tot de absolute top van zijn generatie.
De prijs werd uitgereikt door Prof. dr. ir. A.W.M. Smeuldersvoorzitter IPNDr. R.C. van der Drift hoofd Informatica NWO Exacte Wetenschappen en Prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kanvoorzitter KHMW.