KHMW Scriptieprijzen Responsible Internet

De inschrijving voor de KHMW Scriptieprijzen Responsible Internet 2024 start 27 juni 2024 om 12.00 uur. Alle benodigde informatie om een voordracht te doen vindt u dan op deze webpagina.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen kent, daartoe in staat gesteld door SIDN fonds, Freedom Internet en Mijndomein, met ingang van 2023 jaarlijks twee scriptieprijzen toe voor onderzoek naar ‘Responsible Internet’, een 1e prijs van € 3.000,- en een 2e prijs van € 1.000,-.
In 2024 zijn de prijzen bedoeld voor (voormalige) studenten van wie de masterscriptie door hun begeleider(s) is goedgekeurd in het academisch jaar 2023/2024.

Het internet is nooit ontworpen als een infrastructuur voor zo ongeveer alles wat we doen, maar werd bedacht als simpel en effectief instrument om uitwisseling van informatie tussen onderzoekers mogelijk te maken. De explosieve ontwikkeling in de decennia daarna was door de pioniers nooit voorzien: die hielden zich niet bezig met bijvoorbeeld security- of privacyvraagstukken. Evenmin voorzagen ze dat het internet de backbone zou gaan vormen voor een compleet nieuwe datagedreven industrie, waarin een handjevol globale spelers grote machtsposities zou weten te veroveren. Het internet heeft ons veel goeds gebracht: economische groei, een stroom aan technische innovaties en talloze maatschappelijk nuttige toepassingen. Maar het internet van vandaag blijkt ook een voedingsbodem te zijn voor securitydreigingen, privacyschendingen, online haat, desinformatie en polarisatie. Het internet heeft zich dusdanig ontwikkeld dat zich de vraag voordoet of het na vijftig jaar niet aan grondige herziening toe is. Niet alleen het ontwerp maar ook de governance van het internet staat ter discussie. In deze context is ook steeds meer behoefte aan wetenschappelijke inzichten en denkkracht over hoe het internet van de toekomst eruit zou moeten zien en hoe we daar op een verantwoorde manier vorm aan kunnen geven (‘Responsible Internet’), zodat het internet van de toekomst veiliger, toegankelijker en beter is ingericht voor iedereen. SIDN fonds, Freedom Internet en Mijndomein zouden graag scripties die hieraan een bijdrage willen leveren beloond zien.

Vragen? Mail naar prijzen@khmw.nl.

“Een sterk internet voor iedereen. Dat is waar SIDN fonds voor staat. SIDN fonds investeert in projecten met lef en maatschappelijke meerwaarde, die bijdragen aan een sterk internet, sterke internetgebruikers of die zich richten op de publieke waarden en maatschappelijke kant van het internet. Samen met internetproviders Mijndomein en Freedom Internet is SIDN fonds initiatiefnemer van de Responsible Internet scriptieprijzen.”

 

SIDN Fonds

Prof. dr. Valerie Frissen, bijzonder hoogleraar Digitale Technologie en Sociale Verandering aan de Universiteit Leiden, is directeur van het SIDN fonds. ‘Het internet heeft ons veel gebracht en we zouden niet meer zonder kunnen’, zegt ze. ‘Maar inmiddels weten we dat er aan het internet ook veel negatieve aspecten kleven.’ Als sponsor zit Frissen zelf niet in de jury, maar vanuit het SIDN fonds heeft ze wel bepaalde verwachtingen. Zo moet een goede scriptie qua thematiek wat haar betreft bijdragen aan een veilig en voor iedereen toegankelijk internet, met respect voor mensenrechten en publieke waarden. En dat is precies wat de scripties van de eerste prijswinnaars laten zien.

Lees het volledig interview met Valerie Frissen in het KHMW jaarverslag 2023 op p. 73 en 74.

Winnaars

2023: 1e prijs Max van der Horst (Universiteit van Amsterdam) voor zijn scriptie “Global Vulnerability Vigilance: Timely Disaster Notification using Internet-Scale Coordinated Vulnerability Disclosure”. 2e prijs: Yan Cong (Universiteit van Amsterdam) voor haar scriptie “Anonymous dissent outside the motherland. Transnational activism on Instagram among overseas Chinese”.

De prijsuitreiking vond op 27 november 2023 plaats in het Hodshonhuis in Haarlem. Klik hier voor het verslag.