12/11/2021

Locatie:
KHMW, Hodshonhuis,
Spaarne 17, Haarlem


15.30-16.00 uur Ontvangst met koffie/thee.
16.00-17.30 uur Prijsuitreikingsbijeenkomst.
17.30-18.30 uur Receptie.

Programma:

 • Opening door Prof. dr. L.J. (Louise) Gunning-Schepers, voorzitter KHMW en Dr. Saal van Zwanenberg Stichting.
 • Introductie over de naamgever van de prijs door Dr. C.J.W. (Willem) Schudel, achterkleinzoon van Salomon van Zwanenberg.
 • Laudatio Dr. Saal van Zwanenberg Onderzoeksprijzen namens de jury door jurylid Prof. dr. F.P.J.T. (Floris) Rutjes.
 • Uitreiking van de Onderzoeksprijzen door Prof. dr. A.P. (Ad) IJzerman, secretaris KHMW en Dr. Saal van Zwanenberg Stichting aan:
  3e Prijs: laureaat J.M.K. (Julia) Alberts BSc, Rijksuniversiteit Groningen, voor haar onderzoek: “The assessment of the dynamics of cAMP hydrolysis. Changes in cAMP and cGMP in the presence of mutant PDE3A”.
  2e Prijs: laureaat J. (Jonne) Terstappen BSc, Universiteit Utrecht, voor haar onderzoek “Characterization and stability of palivizumab delivered via nasal spray: The next step in affordable RSV prevention?”.
  1e Prijs: laureaat K.L. (Kelvin) Groot BSc, Universiteit Leiden, voor zijn onderzoek “Improving the clinical use of indisulam: in search of biomarkers and novel drug combinations”.
 • Presentaties door de drie prijswinnaars.
 • Laudatio Dr. Saal van Zwanenberg Ereprijs namens de jury door jurylid Prof. dr. H.G.M. (Bert) Leufkens.
 • Uitreiking van de Ereprijs door Prof. dr. L.J. (Louise) Gunning-Schepers aan laureaat Prof. dr. A.F. (Adam) Cohen.
 • Dankwoord van de bekroonde en uiteenzetting over zijn werk: “Geneesmiddelonderzoek 1981-2021. Van werken naar helpen in afnemende ruimte”.

 

 

De Dr. Saal van Zwanenberg Ereprijs ter waarde van € 25.000 wordt eenmaal in de twee jaar uitgereikt als eerbetoon aan een wetenschapper die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van onderzoek dat direct of indirect heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of de processen die daar rondom plaatsvinden. Het betreft hier de volle breedte van het geneesmiddelonderzoeksveld: ‘van molecuul tot klinische toepassing’. MEER WETEN

Jaarlijks worden er vanuit de Dr. Saal van Zwanenberg Stichting ook Dr. Saal van Zwanenberg Onderzoeksprijzen voor masterstudenten beschikbaar gesteld, op het terrein van de farmaceutische en/of medische wetenschappen. Ook dit jaar zijn er weer drie prijzen (ter waarde van resp. € 3.000, € 2.000 en € 1.000) voor studenten die een onderzoeksverslag in de masterfase hebben geschreven op het terrein van de farmaceutische en/of medische wetenschappen waarbij het geneesmiddel centraal staat. MEER WETEN

In 2014 is de Dr. Saal van Zwanenberg Stichting bestuurlijk ondergebracht bij de KHMW. Deze stichting heeft door de jaren heen het wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen gestimuleerd door middel van het uitloven van prijzen en het verlenen van stipendia aan wetenschappers en studenten. De stichting is vernoemd naar één van de grondleggers van het Nederlandse bedrijfsleven, de oprichter van Organon en de voorvader van het latere AKZO, Salomon van Zwanenberg.