11/05/2017

Locatie:
Doopsgezinde Kerk,
Frankestraat 24, Haarlem


De Spaarnelezing is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Teylers Museum samen. Het doel is om wetenschappelijke onderwerpen te delen met een breed publiek. Vooraanstaande sprekers behandelen het verleden, heden en de toekomst van de wetenschap.

Dit jaar staat de Spaarnelezing in het teken van Hendrik Lorentz. Deze beroemde Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde was in het begin van de twintigste eeuw een aantal jaar secretaris van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. In Teylers Museum had hij een eigen laboratorium, dat later werd ontmanteld. In mei wordt dit Lorentz Lab in Teylers Museum heropend, een goede aanleiding om twee hedendaagse wetenschappers aan het woord te laten.

Prof. Sir. M. (Michael) Berry FRS, H. H. Wills Physics Laboratory, University of Bristol, UK
From Lorentz to mass entertainment: a meditation on physics and technology
Connections between physics and technological invention, and aspects of life that seem far from science, are both unexpected and unexpectedly common. And rather than flowing one way – from physics to gadgets – the connections form an intricate web, linking aspects of human culture in a way that frustrates our convenient compartmentalisations. This theme will be discussed not abstractly, but with examples, some traced back to Lorentz, ranging from TV to the democratization of music, the Afsluitdijk, Chinese magic mirrors and the colour of gold.
NB: deze lezing wordt in het Engels gehouden.

Prof. dr. S. J.M.H. (Suzanne) Hulscher, hoogleraar waterbeheer aan de Universiteit Twente
Onderzoek dat wél zoden aan de dijk zet!
Behalve als Nobelprijswinnaar in de natuurkunde, geldt Hendrik Antoon Lorentz als pionier in waterbouwkundig onderzoek. Hij leidde de Staatscommissie Zuiderzee, die rond 1920 de gevolgen van de nog te bouwen Afsluitdijk onderzocht. Met zijn hiervoor ontwikkelde netwerkmodel van de Waddenzee was Lorentz zijn tijd ver vooruit. Vergeet niet: aan het begin van de twintigste eeuw moesten de berekeningen nog met de hand gedaan door een zaal vol mensen. Toch was Lorentz met slimme vereenvoudigingen in staat de waterstanden door het getij en stormvloeden nauwkeurig te berekenen. En kon hij ook de invloed van de Afsluitdijk op deze waterstanden voorspellen. Ook vandaag de dag leren we nog van Lorentz’ aanpak. Zo blijken slimme vereenvoudigingen in het algemeen, en de netwerkbenadering in het bijzonder, succesvol in waterbouwkundig onderzoek

De Spaarnelezing vindt plaats op donderdag 11 mei om 15.00 uur in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem. De toegang is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt. Relaties van de KHMW kunnen zich aanmelden via secretaris@khmw.nl. Andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de lezersactie van het Haarlems Dagblad: https://www.haarlemsdagblad.nl/lezersactie/lezersactie-spaarnelezing-2017-0

De presentatie is in handen van dagvoorzitter Ziggy Klazes.
Programma: 14.30 uur inloop, 15.00 uur aanvang lezingen, 17.00 uur borrel, 17.30 uur einde.